Actualitate

Mai e o jumătate de an. Ce soartă va avea grupul 5 de la Rovinari?! 

Surse: ANRE a emis, joi, licența de funcționare a grupului 5 Rovinari. 

Administrația CEO a dat asigurări că în decembrie 2023, adică peste o jumătate de an, va fi pus în funcțiune, dar cu toate acestea vedem că în planul energetic al actualului guvern nu se detaliază nimic concret în sensul ăsta. 

 

Grupul în care s-au pompat în jur de 140 de milioane de euro (așa era anunțată investiția în 2012) nu se regăsește negru pe alb în obiectivele incluse în Planul de guvernare 2023 -2024.

Ultima trimitere cu privire la această problemă a fost a deputatului Mihai Weber, la începutul lunii iunie, imediat după scoaterea din funcțiune a grupului 3 de la Termocentrala Rovinari și a grupului 7 de la Termocentrala Turceni, când susținea că a inițiat demersurile pentru obținerea licenței. 

Ceva totuși nu se leagă. Prea multă liniște în paradis, prea serios obiectivul să nu fie menționat în planul energetic al guvernului…!!! Ori nu se finalizează până în decembrie, ori este doar un balon de săpun și după decembrie ne trezim cu el piesă de muzeu. 

Mai există o variantă, pe care nu trebuie să o omitem. Teama de contestațiile ong-urilor, dat fiind faptul că, la momentul votării legii decarbonizării, situația grupului 5 de la Rovinari era incertă. Indiferent de substrat, dacă așa-zișii "activiști de mediu" mai încearcă direct sau indirect să sugrume în vreun fel sistemul energetic, cred că este momentul ca toți oamenii de bine să facă front comun și să le oferim o reacție pe măsură. Nu putem asista nepăsători la pomparea unui porcoi de bani într-un obiectiv de interes național, doar pentru "îmbălsămarea" lui. 

 

Iată cum arată obiectivele din planul de guvernare în perioada 2023 – 2024, cu punerea în funcțiune a altor capacități de energie:

 

” OBIECTIVE DE GUVERNARE 2023-2024:

Obiectiv 1: Asigurarea securității energetice prin decarbonarea (mărirea capacităților de producție nucleare) și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și consolidarea din perspectiva aprovizionării cu carburanți și gaze naturale.

• Jalonul 114 – Finalizarea legislației privind decarbonarea.

Implementarea Legii 334/2022 pentru aprobarea OG nr. 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic care prevede menținerea termocentralelor pe cărbune până în anul 2030 și punerea în siguranță a minelor de huilă. Se prelungește perioada de închidere și punere în siguranță pentru exploatările miniere din Valea Jiului. Termocentralele pe bază de cărbune, prin legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică fiind menținute în această formă până în anul 2030;

• Termocentrala Mintia – adjudecată de un investitor privat, care va investi 1 mld. de euro în următorii 3 ani, când proiectul ajunge la deplină funcționare;

• Schemă de ajutor de stat de 1,5 mld. de euro pentru marii consumatori – urmărește evitarea unei creșteri a emisiilor globale de gaze cu efect de seră, ca urmare a transferării producției în afara Uniunii Europene, în absența unui acord internațional cu caracter obligatoriu privind reducerea emisObiectiv 2: Promovarea de investiții în domeniul energetic (finalizarea reactoarelor 3 și 4 Cernavodă, retehnologizarea unității 1 și introducerea unor tehnologii nucleare avansate).

• Grupul 1 Cernavodă – va intra în retehnologizare în perioada 2027 – 2029, durata de exploatare fiind la limită;

• Grupul 3 Cernavodă – în faza de evaluare construcție/ proiect. Sunt semnate acorduri deja cu Coreea de Sud și cu Emiratele Arabe Unite;

• Grupul 4 Cernavodă – identificare parteneri (proiectare, construcție);

• Dezvoltarea unor capacități energetice de tip SMR –proceduri începute;

• Investiții pentru dezvoltarea capacității de producere a energiei nucleare:

• Proiectul de construire a reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, pentru care Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii va acorda finanțare României (50 mil. dolari pentru faza a doua – de lucrări preliminare a construcției celor două reactoare, și de 3 mld. dolari în cea de-a treia fază – de realizare propriu-zisă a proiectului), faza a 2-a: 2023-2025, faza a 3-a: 2025-2030.iilor de gaze cu efect de seră – în implementare. Obiectiv 3: Dezvoltarea unui Program Național Nuclear pe termen mediu și lung, care să includă dezvoltarea de noi capacități nuclearoenergetice ce implică reactoare modulare mici cu tehnologie din SUA.

• Pe fostul amplasament al termocentralei de la Doicești se amplasează un prim SMR. De asemenea, se urmărește ca prin noua Strategie Energetică a României, pe vechile

amplasamente ale termocentralelor din țară, să se monteze astfel de SMR-uri. Utilizarea noului tip de tehnologie SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.

(…)

Obiectiv 11: Investiții în capacități noi de energie regenerabilă.

• Componenta C6 Energie I1 – Noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile 950 MW. Proiecte depuse aflate în evaluare. Este necesar a se identifica soluții de urgentare obținere ATR-uri;

• Fondul pentru Modernizare și REPowerEU. Se introduc în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR și finanțări din REPowerEU, împreună cu adaptări ale cadrului legislativ:

• Stimulare instalare panouri fotovoltaice și stocare energie electrică;

• Realizarea unui registru al terenurilor statului și al UAT-urilor neproductive;

• Îmbunătățire cadru legislativ pentru prosumatori și comunități energetice;

• REPowerEU aduce o suplimentare de 1,44 mld. de euro la fondurile PNRR.

Vizualizări: 2,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: