Actualitate

A obținut în instanță recalcularea pensiei

Un fost salariat al Complexului Energetic Oltenia, căruia i s-a respins în aprilie cererea de recalculare a pensiei, a obținut acest drept în instanță. Tribunalul Mehedinți a decis să oblige Casa de Pensii Dolj să recalculeze pensia.

Salariatul a lucrat la Termocentrala Ișalnița, ca operator instalații tratarea apei. Casa de Pensii a considerat funcția “indirect productivă şi care nu avea legătură cu activitățile de producție electrică”. Doar că nu Casa de Pensii poate face astfel de aprecieri, ci doar angajatorul este cel care certifică dacă un loc de muncă se încadrează în anumite condiții sau nu.

CE Oltenia a transmis instanței precizările cerute. “Adeverința nr. 15663/SEI/09.06.2022 a fost eliberată de angajator si atesta ca în perioada 18.03.1969-01.07.1998 , contestatorul având funcţia de operator instalaţii tratarea apei a desfasurat activităţi de producţie fiind implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice producţiei energiei electrice din unităţile de producţie a energiei electrice in termocentralele pe baza de cărbune , încadrate in grupa a II a de munca în procent de 100% conform nominalizării făcute de Lista locurilor de munca , a funcţiilor si a meseriilor ce se incadreaza in grupe de munca aprobata prin Hotararea Comitetului Director nr. 42/25.11.1993”, arată documentul de la instanță.

Instanța a obligat Casa de Pensii la recalcularea pensiei, raportându-se și la interpretarea dată de Înalta Curte Legii 197/2021. “Ca atare, instanţele judecătoreşti nu mai pot raporta condiţia stagiului de cotizare de 25 de ani la încadrarea anterioară a acestor locuri de muncă în condiţii speciale şi la plata contribuţiei de asigurări sociale conform acestei încadrări, după modificarea legislativă intervenită prin Legea nr.197/2021. Prin urmare, încadrarea anterioară a acestor locuri de muncă în condiţii speciale (grupele I şi a II-a de muncă) şi plata contribuţiei de asigurări aferente acestei încadrări, înţelese ca fiind condiţii suplimentare celor menţionate de legiuitor pentru acordarea beneficiului reducerii vârstei de pensionare conform art.55 alin.1 lit.b din Legea nr.263/2010, nemodificată, nu mai pot fi analizate de instanţele judecătoreşti în reţinerea stagiului complet de cotizare de cel puţin 25 de ani pentru acordarea beneficiului reducerii vârstei standard de pensionare, faţă de modificarea acestui text de lege prin Legea nr.197/2021, care impune o singură condiţie - o activitate profesională prestată în locurile de muncă prevăzute de art.30 alin.1 lit.i pentru o perioadă de cel puţin 30 de ani”, arată sursa citată.

Decizia din 22 iunie este cu apel în 30 de zile. La Casa de Pensii Gorj sunt depuse cinci mii de cereri de recalculare a pensiilor, din partea unor foști salariați din minerit și energie.

Vizualizări: 8,733

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: