Politică

Lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului, blocate de USR, vor fi reluate

Parlamentarii Partidului Social Democrat Gorj anunță reluarea lucrărilor la hidrocentralele de pe Defileul Jiului. Investițiile respective au fost blocate în anul 2017, în urma unei decizii a Curții de Apel București care a suspendat autorizațiile de construire pentru complexul de hidrocentrale Bumbești-Livezeni. 

Partidul Social Democrat a inițiat în urmă cu 3 ani, un proiect de lege care să permită construirea de hidrocentrale mici și finalizarea investițiilor cu un grad de realizare de peste 70%, în zone protejate, fără să mai fie necesară obținerea acordurilor de mediu! 

Deputatul PSD Gorj, Claudiu Manta, susține că vinovați de această situație au fost reprezentanții USR, care au contestat la CCR legea respectivă. Anul acesta, CCR a dat verdictul final, respingând acțiunea usriștilor, o acțiune care avea rol de a obstrucționa sistemul energetic românesc. 

„Legea care permite continuarea lucrărilor, la hidrocentralele din Defileul Jiului, pentru care PSD luptă de doi ani, a fost promulgată, în sfârșit, ceea ce dă posibilitatea finalizării investițiilor din Gorj. Legea prevede construirea de hidrocentrale mici și continuarea investițiilor cu un grad de realizare de peste 70%, în zone protejate, fără să mai fie necesară obținerea acordurilor de mediu.

În Defileul Jiului, stau blocate de ani de zile, amenajări realizate în proporție de peste 90%, care au costat statul sute de milioane de euro, din cauza piedicilor puse de USR. În plină criză energetică, cele mai avansate dintre lucrări s-ar fi putut finaliza, dacă USR nu ar fi blocat continuu aceste proiecte, în ultimii ani, militând împotriva lor, alături de activiști de mediu și atacând la CCR legile aprobate de Parlament”, a anunțat deputatul PSD Gorj, Claudiu Manta.

Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Bankwatch şi Newer Weg au solicitat în instanţă anularea avizelor, susţinând că prin derularea proiectului, în care s-au investit circa 200 de milioane de euro, Parcul Naţional Defileul Jiului va fi distrus. Motivele aberante invocate de aceștia sunt arhicunoscute. 

În altă ordine de idei, dacă nici acum, într-al nouălea ceas, când există și cadru legislativ care permite, nu se finalizează, chiar suntem o cauză pierdută! 

 

 

 

 

Vizualizări: 3,490

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: