Actualitate

Liderii sindicali s-au dus repede după fenta ministrului

Lideri de sindicat ca la Complexul Energetic Oltenia mai rar. Le-a servit ministrul o minciună gogonată, iar ei s-au și grăbit să le spună la oameni că va fi bine.

“Nu închidem nimic, ci, din contră, investim în modernizare şi pregătim complexul pentru viitor”, a spus vineri ministrul Energiei, la Rovinari. ”De asemenea, nu se pune problema ca oamenii să plece acasă, ci îmi doresc să fim împreună o echipă, pentru a finaliza acest proiect de modernizare”, a mai spus Virgil Popescu.

Astăzi, da, nu se pune problema să plece cineva acasă, dar numai pentru că este un război la graniță care a provocat o criză a energiei în Europa. Este însă o conjunctură, care poate dura până în primăvară sau poate dura 10 ani, nu știm. Nu guvernul, nu Uniunea Europeană protejează locurile de muncă din minerit și energie, ci această conjunctură, despre care nimeni nu poate spune cu certitudine sau măcar cu aproximație cât va dura.

Dar, unor lideri sindicali le plac minciunile, mai ales dacă au simpatii politice. “Domnul ministru ne-a garantat că nu vor fi disponibilizări, vor fi și creșteri salariale în funcție de veniturile companiei, nu se vor închide capacități”, a spus Eugen Iovan, președintele Sindicatului Energia Turceni. Încolțit de jurnaliști, Iovan a spus că “vom mai produce cât va fi nevoie de noi”, apoi a luat-o iar pe arătură și a spus că energia pe căbune nu se va închide în zece ani, așa cum România și-a asumat prin PNRR. “Se va produce energie pe cărbune și peste 15 ani”, a mai spus Iovan, arătând că îi garantează asta “cei care sunt la putere”.

Ei bine, dacă era după “cei care sunt la putere”, până în 2026 dispăreau 80% din capacități. Două grupuri din 12 au fost închise anul trecut, definitiv și cu pierderea licenței, două au fost externalizate în această lună, iar alte două ar fi fost planificate pentru închidere la finalul anului 2022. Faptul că s-a obținut o amânare de doar șase luni a unor termene din planul de restructurare nu ar trebui să îi motiveze pe liderii sindicali să îi adoarmă pe salariați. Chiar dacă au simpatii politice.

 

 

Vizualizări: 3,915

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: