Politică

Legea pentru pensionarea minerilor nu se schimbă. Ce a propus Vîlceanu!

Liderii sindicali din Complexul Energetic Oltenia s-au întâlnit duminică, la Târgu Jiu, cu parlamentarii PNL, inclusiv cu ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu. Au aflat că legea pentru pensionarea salariaților din termocentrale și cariere minere nu va fi modificată, dar va fi un ordin al șefului Casei Naționale de Pensii prin care doar o parte a activității anterioare legii va fi asimilată condițiilor speciale.

Liberalii au promis că vin cu o soluție juridică prin care minerii și energeticienii să se poată pensiona la 52 de ani, așa cum prevede legea 197/2021. Primele dosare au fost însă respinse de casele de pensii, iar salariaților CE Oltenia, care au protestat în stradă șase luni pentru această lege, li s-a spus că textul nu este clar și că trebuie modificat prin ordonanță de urgență.

La întâlnirea cu Dan Vîlceanu, liderii sindicali au aflat că legea nu va fi modificată, ministrul venind cu o propunere prin care să nu fie recunoscute și calculate în totalitate condițiile de muncă din trecut.

Cel puțin asta susține Manu Tomescu, lider sindical. “În ceea ce privește propunerea dumnealor prin care să ne ia în calcul ca și activitate în condiții speciale doar perioada lucrată înainte de 2001, și numai a celor care au fost încadrați în condiții deosebite (grupa a doua), iar restul perioadei din 2001 și până în prezent să rămână la fel pentru fiecare dintre noi așa cum este încadrat (condiții deosebite și condiții normale de muncă), asta nu face altceva decât să mărească și mai mult discriminarea dintre noi, în sensul că mai câștigă puțin doar cei cărora nu li s-a furat grupa”, a spus Manu Tomescu.

La rândul lui, liderul sindical Nicu Bunoaica, a spus că ministrul le-a transmis că legea nu va fi modificată, dar că vor fi reglementări la nivelul Casei Naționale de Pensii, pentru ca doar perioada de dinainte de 2001 să fie asimilată cu condițiile speciale. 

În aceste condiții, numărul salariaților care s-ar putea pensiona în acest an ar fi de 1.800, nu 3.600 cum erau estimările inițiale.

Vizualizări: 3,017

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: