Actualitate

Investiție de 50.000 euro pentru deschiderea unei cariere de cărbune private

O societate din comuna gorjeană Cătunele a inițiat demersurile pentru deschiderea unei microcariere de cărbune experimentală în bazinul minier Motru. Investiția va fi realizată în perimetrul Valea lui Cuțui, în extravilanul localității Leurda. 

Almisan Trans SRL are printre obiectele de activitate extracția și prepararea cărbunelui inferior. Activitatea în Valea lui Cuțui se va desfășura pe terenuri private ale unor localnici. Lucrările de exploatare experimentală vor avea loc etapizat, pe o perioadă de 5 ani. 

Valoarea inițială estimată a lucrărilor de exploatare experimentală este de circa 50.000 euro, sumă ce conține și cheltuielile necesare pentru refacerea mediului la închiderea obiectivului minier.

Societatea a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj o solicitare de emitere a acordului de mediu necesar pentru demararea lucrărilor de excavare. 

”În vederea determinării condițiilor de zăcământ și de calitate a lignitului din perimetrul Valea lui Cuțui, cât și pentru determinarea posibilităților economico-miniere de exploatare la zi și mai ales de valorificare a resursei minerale, s-a programat executarea unei microcariere experimentale. Din microcariera experimentală se estimează că va fi extrasă o cantitate de cca. 185.000 t lignit”, se arată în memoriul de prezentare.

Pentru exploatarea experimentală a resurselor de lignit din perimetrul Valea lui Cuțui este necesară descopertarea unei suprafețe de cca. 7,40 ha. Adâncimea maximă a microcarierei va fi de circa 40 m.

Guvernul a anunțat adoptarea, până la finele acestei luni, a unei ordonanțe de urgență pentru decarbonizare, care va interzice deschiderea unor exploatări noi de cărbune.

Vizualizări: 7,300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: