Actualitate

În 2017, CE Oltenia dădea patru euro pe certificat. Acum a dat 47 de euro!

Bursa Română de Mărfuri a intermediat în perioada februarie-aprilie 110 tranzacţii, care însumează aproximativ 7 milioane de certificate EUA, certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite generic certificate CO2.

Complexul Energetic Oltenia a achizitionat peste 5,4 milioane de certificate, urmată de Electrocentrale Bucuresti cu peste 1,3 milioane de certificate, in timp ce Termoficare Oradea a achizitionat aproximativ 34 de mii certificate EUA.

Pentru CE Oltenia, cel mai mare preț pentru certificat a trecut de 47 de euro. În total, compania din Gorj a plătit 315 milioane de euro pentru certificatele aferente producției de energie de anul trecut, ceea ce înseamnă 60% din costurile totale.

Bursa Română de Mărfuri a acţionat ca şi garant pentru aceste tranzacţii, plăţile fiind efectuate printr-un cont escrow deţinut de BRM, iar plata s-a efectuat numai la confirmarea transferului certificatelor de către vânzător.

Complexul Energetic Oltenia a anunțat că a plătit, de la înființare, peste un miliard de euro pentru certificatele de CO2. Compania s-a înființat în 2012, dar în primă fază avea o cotă de certificate gratuite. În 2017 plătea 4-5 euro pe certificat, dar în patru ani prețul a crescut de zece ori.

Vizualizări: 2,638

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: