Actualitate

Noua centrală pe gaze din Mehedinți, gata în doi ani

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că noua centrală pe gaze, făcută de asocierea Romgaz - GSP Power la Halânga, judeţul Mehedinţi, ar putea fi funcțională în 2023.

“Este în stadiul de proiectare şi realizare a studiului de fezabilitate, pe terenul vechii centrale pe cărbune. Acum s-a achiziţionat terenul şi urmează paşii normali. Eu sper ca în 2023 să avem această centrală construită şi să fie replicat proiectul în cât mai multe locuri, pentru că este unul de succes”, a spus ministrul într-un interviu acordat presei centrale.
Acesta mizează și pe o ieftinire a gazelor naturale: “În România avem gaz mai ieftin, un pic mai ieftin decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Când vom avea exploatările şi din Marea Neagră, când va veni gazul şi, de exemplu, din perimetrul Black Sea Oil &Gas, sigur că piaţa va fi inundată de gaz, sigur va fi presiunea pe preţ, sigur în România vom avea acces la gaz mai ieftin. Asta e bine şi pentru industrie, evident va fi mai competitivă, e bine şi pentru clientul casnic, care va plăti mai puţin la factură, şi pentru cei care vor să facă trading, să cumpere de aici şi să vândă în altă parte”.

Romgaz şi GSP Power au semnat în septembrie anul trecut, la Halânga, Mehedinţi, un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei noi centrale pe gaze cu o putere instalată de 150 de MW şi a unui parc fotovoltaic de 50 de MW, pe terenul actualei centrale ce nu mai funcţionează. O suprafaţă de 96 de hectare (depozit de zgură) va fi ecologizată, iar pe acest teren ar urma să fie instalate panourile fotovoltaice.

Centrala nouă pe gaze ar urma să aibă o eficienţă de 48%, potrivit proiectului. Centrala va avea importanţă pentru echilibrarea sistemului având în vedere că poate fi pornită în 30 de secunde şi poate ajunge la capacitatea maximă în 2 minute. Atât proiectul centralei noi cât şi parcul fotovoltaic ce va fi construit vor fi finanţate de Grup Servicii Petroliere Power, care va opera centrala, în timp ce Romgaz va livra gazele şi va primi energia electrică. 

 

Vizualizări: 2,755

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: