Actualitate

Câți bani a dat, de fapt, CE Oltenia pentru certificatele de carbon

315 milioane euro! Aceasta este suma dată de Complexul Energetic Oltenia pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, aferente producției de energie din 2020. Asta în condițiile în care anul trecut a fost cea mai mică producție de energie de la înființarea companiei, doar 8 TW, comparativ cu 12 TW în anul anterior.

Ultimele certificate de carbon au fost cumpărate pe 26 aprilie 2021, termenul limită de conformare fiind sfârșitul acestei luni. Cel mai mare preț plătit pentru un certificat a trecut de 47 de euro.

“Pentru CE Oltenia ponderea prețului certificatelor de CO2 în costul unitar de producție al energiei electrice depășește 60%. Valoarea certificatelor aferente energiei produse în anul 2020 a fost de 315 milioane euro”, a transmis compania într-un comunicat.

Guvernul a oferit un ajutor de 241 de milioane de euro, pentru că estimarea era că vor fi cumpărate certificatele cu sume între 26 și 35 de euro. “Ajutorul de stat aprobat recent de Guvern, în sumă de 241 milioane euro, a acoperit estimarea inițială, iar diferența de 74 milioane de euro a fost suportată din fondurile proprii ale companiei”, a mai precizat sursa citată.

Conform prevederilor legislative în vigoare, neachiziționarea certificatelor de CO2 aferente anului anterior până la data de 30 aprilie a anului curent ar fi atras penalități de 100 euro/ certficat în plus față de obligativitatea achiziționarii acestora.

Complexul Energetic Oltenia a achitat din fonduri proprii, de la înființarea companiei în iunie 2012 și până în prezent, peste 1 miliard de euro pentru plata certificatelor de CO2.

Vizualizări: 2,835

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: