Actualitate

Lider sindical: La noi, sporurile sunt mai mari decât salariile

La Complexul Energetic Oltenia, sporurile sunt mai mari decât salariile, susține Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. “Este destul de puțin obișnuit”, a spus liderul sindical.

S-a ajuns aici după ce, în urma grevei de acum doi ani, minerii și energeticienii au obținut un spor de producție de o mie de lei brut. La CE Oltenia mai există și un adaos salarial, tot pentru că la vremea când a fost acordat nu s-a dorit includerea lui în salariu. Faptul că se lucrează noaptea și la sfârșit de săptămână influențează, de asemenea, raportul dintre salariul de bază și sporuri.

Liderii sindicali au cerut la negocierile din acest an includerea în salariu a sporului de producție și a adaosului salarial, dar administrația nu a fost de acord. Asta ar însemna că alte sporuri s-ar aplica la un salariu de bază mai mare, iar asta ar duce la o creștere a cheltuielilor. “Unii poate au 30% sporuri, alții au 200% sporuri”, a mai spus președintele FNME. “Oricum, bugetul prezentat nu ne satisface, probabil că vom cere o întâlnire cu ministrul, ca și anul trecut”, a explicat Pîrvulescu, care a precizat că administrația va veni la următoarea negociere cu simulări făcute pe o termocentrală și două cariere miniere.

Negocierile vor fi reluate pe data de 10 mai. „O solicitare a partenerilor noștri a fost introducerea în salariul de bază a sporurilor permanente pe care le au sub formă de adaos: adaosul lunar și adaosul de producție sau pentru activități suport. S-au făcut calcule, s-a prezentat această situație partenerilor sociali. Un asemenea procedeu are efecte și asupra sporurilor nepermanente: de sâmbete și duminici, de noapte și sunt efecte chiar la sporurile permanente, cum ar fi, sporul de vechime”, a transmis Ion Rușeț, consilier al Directoratului.

Vizualizări: 3,804

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: