Actualitate

Iarna în care CEO a funcționat cu 11 grupuri

Fostul manager al Complexului Energetic Oltenia a relatat recent într-o emisiune cât de complicată a fost iarna din 2017, când a fost nevoie să fie pornite toate cele 11 grupuri pe cărbune.

“Pentru mine este o istorie, nu o voi uita niciodată. Data de 11 ianuarie, erau minus 30 de grade afară, mergeam cu opt grupuri și, la un moment dat, la minus 30 de grade, erau probleme la centralele pe gaz. Atunci ne-au contactat cei de la Transelecrica să ne spună că trebuie să pornim tot”, a spus Sorinel Boza la Sabotorii TV.

Fostul manager spune că s-au consumat 100.000 de tone de cărbune pe zi. “S-a muncit șapte zile din șapte și timp de șapte zile s-a mers cu 11 grupuri și am făcut poate unul dintre cele mai frumoase recorduri”, a spus Boza.

Acesta spune că sunt oameni care au venit la muncă luni și au plecat abia lunea următoare. Uneori luau masa împreună noaptea la ora 2.00.

De atunci, însă, trei grupuri au fost închise definitiv: unul la termocentrala Rovinari, altul la Turceni și al treilea la Ișalnița. Alte două au fost externalizate, cele de la Craiova II, dar sunt funcționale, și unul de la Turceni este în conservare. CE Oltenia mai are doar cinci grupuri funcționale și unul în modernizare, astfel că nu mai poate ajuta ca în 2017 la depășirea unui hop. 

O spun și salariații companiei. “Energia pe cărbune nu poate fi înlocuită, la ora asta. Planul ne-a dus, tehnic, în imposibilitatea de a mai porni grupurile închise. Doamne ferește să vină o iarnă grea. Dacă se va întâmpla așa, există riscul de a asista la un blackout energetic”, a spus Mircea Gherendi.

Până la urmă, soluții sunt, stăm pe întuneric, în frig și așteptăm să treacă iarna.

 

Vizualizări: 4,738

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: