Social

Hobița, nicio ie nu seamănă cu alta

Ia tradițională românească a fost omagiată sâmbătă în comuna lui Brâncuși - la Hobița, în județul Gorj. În ultimii 6 ani, în 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, acolo este organizat un festival dedicat acestui obiect vestimentar.

Festivalul România Autentică Hobița 2023 este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Au fost mii de ii la Peștișani, una mai frumoasă decât alta. Cele mai mândre au fost femeile.  „E a mamei mele și a bunicii, are peste 100 de ani”, a spus o localnică. “A fost a bunicii mamei mele și am mare grijă de ea”, a spus o femeie din Peștișani.

Mulți au profitat și au cumpărat o ie de la meșterii prezenți la festival. Pentru copii au fost organizate ateliere care să îi țină ocupați, iar femeile au avut ocazia să învețe cum se brodează o ie.

Festivalul - ajuns la a 6-a ediție - s-a încheiat târziu în noapte, cu o serie de spectacole de muzică populară.  Programul folcloric a debutat cu Ansamblul Folcloric „Emilia Bubulac” Peștișani, Taraful Vasile Muscurici Enoiu Godinești, Taraful Nicoleta și Emil Lăcătușu, Taraful Dorel Toncea, Taraful de la Gorj condus de Daniel Pîrvu, Ansamblul Folcloric „Nedeia” Novaci. Au mai bucurat spectatorii apoi Olguța Berbec, Alexandra Bleaje, Adriana Soreanu, Georgiana Bîrsac și Ileana Lăceanu. 

Cornelia și Lupu Rednic, Ionuț Dolănescu și Grigore Leșe au fost cei care au închis sărbătoarea devenită deja tradiție în Hobița. Și cu toții abia așteaptă anul viitor, pentru o nouă întâlnire a tradițiilor.

Vizualizări: 707

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: