Social

Protestul judecătorilor, puțin mediatizat

Greva profesorilor a fost un eveniment național, intens mediatizat, în schimb, protestul judecătorilor este mai degrabă criticat în mass media.

Nici populația nu pare că rezonează cu protestul, dimpotrivă, celor mai mulți li se par nedrepte pensiile speciale și mai ales vârsta redusă de pensionare pentru judecători.

Vacanța judecătorească începe la jumătatea lunii iulie, dar măsurile anunțate în privința pensiilor judecătorilor sunt anunțate pentru această săptămână.

Magistrații nu au dreptul la grevă, astfel că protestează amânând procesele. ”Acordă un nou termen de judecată la data de 03.07.2023, având în vedere Hotărârea nr. 3/20.06.2023 dată de Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Gorj”, este una din deciziile luate vineri. 

În prezent, magistrații se pot retrage, indiferent de vârstă, după 25 de ani de activitate, ceea ce face uneori posibilă pensionarea sub 50 de ani. Potrivit proiectului prin care România vrea să scape de pensiile speciale, pe termen mediu, pensiile judecătorilor și procurorilor vor fi calculate după contributivitate și pensia va suporta o taxare suplimentară, de 15%, pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net. 

Astăzi, pensiile magistraților reprezintă 80% din salariul brut al ultimei luni de activitate. 

Potrivit unor calcule, în medie, un magistrat are pensie de 11 ori mai mare decât un român obișnuit, pe care o primește zece ani în plus față de media pensionarilor.

Vizualizări: 741

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: