Actualitate

Guvernul dă bani Complexului Energetic Oltenia

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 10 martie, o ordonanță de urgență pentru instituirea cadrului legal în vederea acordării unui ajutor de stat pentru restructurarea CE Oltenia. Este vorba de sumele necesare pentru achiziția certificatelor verzi. ”Ministerul Energiei va acorda Complexului Energetic Oltenia granturi reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 848,6 milioane euro, ca parte a ajutorului de restructurare sub formă de grant autorizat în valoare totală de 1.090 milioane euro, pentru implementarea Planului de restructurare, până în anul 2025, în scopul finanțării cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2021-2025”, se arată în ordonanța de urgență a guvernului. 

Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se va acorda anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei. 

Totodată, guvernanții au aprobat și participarea statului, prin Ministerul Energiei, la majorarea capitalului social al CE Oltenia prin aport în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro. 

Aprobarea acestei ordonanțe a reprezentat pasul următor necesar după ce Comisia Europeană a autorizat, în luna ianuarie 2022, ajutorul de stat de restructurare pentru CE Oltenia. 

În vara anului 2021, România a prezentat Comisiei un Plan de restructurare revizuit, pentru perioada 2021-2026, care se bazează pe planul de decarbonizare, pentru asigurarea unei tranziții sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon prin înlocuirea producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile.

Vizualizări: 4,024

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: