Actualitate

Minerii cer salarii mai mari ca să dea mai mult cărbune

Negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă al salariaților Complexului Energetic Oltenia au fost aruncate în aer de anunțul guvernului, privind o creștere a producției de energie pe cărbune. Guvernul și-a propus ca în luna mai să fie pornit grupul 5 de la termocentrala Rovinari, astfel încât CE Oltenia să asigure un plus de 330 MWh. Politicienii au anunțat că urmează și 600 de angajări în minerit.

Au fost discuții aprinse între liderii de sindicat și administrație, pentru creșterea salariilor. Președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a spus care sunt solicitările. “Ținând cont de conjunctura actuală și de presiunea care va fi pe salariați, ca să dea mai mult cărbune decât se poate, cu riscurile aferente, solicitarea este introducerea adaosului de 1.200 de lei în salariul de bază, fond de promovare de 500 de lei per salariat și un fond de 50 de milioane de lei pentru recompensarea oamenilor care vor fi nevoiți să muncească mai mult.”, a spus liderul SMEO în ședința de negociere.

“Vorbiți serios?”, a fost prima replică a managerului general, care a spus că trebuie rezolvată problema salariilor, dar că trebuie găsită soluția legală, pentru ca bugetul să nu poată fi contestat. Pe de altă parte, Daniel Burlan a explicat că anul acesta nu sunt soluții pentru a crește producția pe cărbune peste 16,1 milioane de tone.

Căldărușe a spus că managerul trebuie să le explice celor de la guvernare că problema este extrem de serioasă.

Pe de altă parte, minerii și energeticienii spun pe paginile de socializare că, așa cum personalul medical a primit 500 de euro lunar în starea de alertă sanitară, așa și ei trebuie recompensați pentru evitarea crizei energetice.

Vizualizări: 6,708

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: