Social

Fondatorul unui cunoscut muzeu din Târgu Cărbunești devine cetățean de onoare

Pompiliu Ciolacu a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Târgu Cărbunești, pentru întreaga sa activitate în domeniul culturii și promovării artei tradiționale.

Ciolacu este etnolog și lui i se datorează în bună măsură înființarea Muzeului Crucilor din Măceșu, Târgu Cărbunești.

Acest muzeu a fost inaugurat oficial în septembrie 2012. Cei care îi trec pragul pot admira zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului Gorj. Cel mai vechi exponat este o cruce tip troiță, veche de mai bine de 130 de ani, adusă din comuna Vladimir. 

La Muzeul Crucilor din Măceșu, unic în România, sunt expuse și cruci de jurământ pentru artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.

De secole, la răscruce de drumuri, dar și pe trunchiurile copacilor din mijlocul câmpiilor, în apropierea unor surse de apă, prin unele sate ale județului Gorj, sătenii merg la 40 de zile de la decesul celui drag și așează, cu mult respect, crucile de jurământ. Este un obicei întâlnit în Turburea, Plopșoru, Vladimir, Logrești, Licurici, Aninoasa, Hureazni. 

Crucile de jurământ au o semnificație aparte. Se pun la pomana de 40 de zile, în prezența preotului, care face slujbă. Tot atunci se face și pomana de șase săptămâni. Sunt obiceiuri din moși strămoși în mai multe localități din Gorj, păstrate acum într-un muzeu.

 

Vizualizări: 699

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: