Social

Fac țuică, dar nu mai reușesc să vândă

Au tone de țuică în beciuri, pe care nu mai reușesc să o vândă. Vorbim de gorjeni din zona Crasna, Novaci, Polovragi și nu numai.

Oamenii au livezi de pruni și nu pot lăsa fructele să se strice. Fac țuică, deși au mai mult decât le trebuie, iar de cumpărat nu prea se mai cumpără.

“Vând țuică de prune, 32 de grade, cu 12-15 lei litrul, dar nu prea se mai caută. Mai găsim clienți când sunt nunți, mai dăm cu sticla pe la vecinii care au oameni la muncă, mai dăm la rude”, ne-a spus un bătrân din Polovragi. Țuica mai tare ajunge la 30-40 de lei litrul.

Tinerii plecați la muncă în străinătate ar lua cu ei băutură curată, de acasă, dar e greu să treci cu ea prin vamă.

Un gorjean din Crasna spune că are peste două tone de țuică în beci, adunată în ultimii ani. Preferă să o țină acolo, decât să o dea la preț de nimic.

În această perioadă, cei care au livezi încearcă să vândă prunele. Cam un leu/kg este prețul cerut, dar diferă în funcție de cantitatea dorită, de costul transportului.

Cum te ajuta consumul moderat de tuica de prune
Tuica de prune este un adevarat medicament! Conditia: sa fie consumata moderat. Mai jos, va oferim lista de beneficii pentru sanatate pe care aceasta licoare atat de iubita in Romania le ofera.

Tuica de prune. Beneficii:

- raceli, circulatie deficitara a sangelui(fluidizeaza sangele), reumatism. Tuica e folosita din vechi timpuri pentru frectii.

- protejeaza inima, bila si stomacul;

- previne leucemia. In tuica se gasesc sase substante care hranesc celulele rosii;

- combate constipatia;

- este un pansament pentru ficat. Contine vitamine (A, B, C, D1 si D2), nedegradabile termic si usor de asimilat;

- stimuleaza memoria si lupta impotriva bolilor degenerative( dementa, Alzheimer);

Tuica de prune fiarta. Beneficii:

- dilatarea vaselor capilare din plamani si oxigenarea sangelui. Scaderea riscului de pneumonie. Practic, vaporii calzi de alcool etilic produc o dilatare a vaselor capilare din plamani;

- regleaza glucoza din sange;

- previne infarctul si arteoscleroza;

- lupta impotriva anemiei;

- inlatura colesterolul din zona arterelor;

- ajuta ficatul si bila, pentru ca are o serie de vitamine (vitamina A si vitamina C, vitamina B si vitamina D) care nu se degradeaza prin incalzire si care au o actiune benefica, de regenerare, asupra ficatului.

Cum sa prepari tuica fiarta. Ai nevoie de:

– 150 ml tuica;

– cateva boabe de piper negru;

– cateva cuisoare;

– o lingurita de miere / zahar.

 Mod de preparare:

- toarna tuica in ibric;

- adauga condimentele;

- pune tuica la fiert(foc mic);

- adauga zaharul.mierea;

- amesteca bine si ridica de pe foc in momentul in care incepe sa dea in clocot.

 Tuica de prune. Consum recomandat. 30 ml/zi la barbat si 15 la femeie sunt suficiente pentru a-si face efectul. In cantitati mari, consumul de tuica este nociv, ca in cazul oricarui alcool. Dupa un efort fizic, in conditii de frig, se recomanda maxim 150 ml de tuica fiarta (de 30 grade), iar consumul acesteia este strict interzis dupa cina sau dupa o masa imbelsugata, pentru a nu tulbura digestia.

Vizualizări: 6,907

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: