Actualitate

Este interzisă comercializarea cărnii de la porcul din gospodărie - anunțul DSVSA Gorj

Gospodarii din Gorj care au crescut mai mulți porci sunt pregătiți să îi sacrifice pentru eventualii cumpărători. Totul este cam la limita legii și cei care fac asta riscă amenzi.

Direcţia Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Gorj anunță că „este interzisă comercializarea cărnii și produselor din carne provenite de la porcul din gospodărie“.

Autoritatea sanitar-veterinară le recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. „Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică“, este explicația oficială.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave, mai atenționează medicii sanitar-veterinari.

„Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi“, a comunicat DSVSA

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea examinării pentru Trichinella spp. este obligatorie conform legii și se efectuează atât pentru probe provenite de la porcii identificați și introduși în B.N.D., cât și de la porcii neidentificați, care nu figurează în B.N.D.

Probele se recoltează din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Costul unui examen trichineloscopic este 21 de lei (trichineloscopie directă) la circumscripţiile sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (C.S.V.S.A.O.).

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Vizualizări: 1,169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: