Actualitate

Disputa politică pe decesele de la CE Oltenia, lămurită de Burlan

USR a cerut demiterea ministrului Energiei, Virgil Popescu, invocând, printre altele, faptul că la fiecare cinci zile moare un om la Complexul Energetic Oltenia.

Au murit 35 de salariați ai companiei de la începutul anului, este adevărat, oameni cu diferite boli, unele care au legătură cu serviciul. Situația nu este nouă, în fiecare an mor în jur de 50 de salariați, de când s-a înființat compania, din 2012. Și mureau și înainte, pentru că sunt oameni care lucrează în condiții grele și bolile pe care le căpătăm cu toții odată cu vârsta sunt mai greu de dus în cariere miniere sau termocentrale.

Tocmai din cauza acestor decese, în legislatura trecută, parlamentul a decis să reducă vârsta de pensionare a minerilor din cariere cu patru luni pentru fiecare an lucrat, față de trei luni câte erau înainte. Iar actualul parlament a redus vârsta cu șase luni la an.

Atât USR, cât și ministrul Energiei, au dat dovadă de cinism. USR invocând niște cifre, ca și cum problema a apărut în mandatul lui Virgil Popescu, acesta din urmă ignorând complet problema, ca și cum, dacă oamenii nu au murit la serviciu, nu ar fi probema companiei.

Managerul Daniel Burlan a explicat ieri la Tele 3 că în acest an nu a fost niciun accident mortal de muncă, dar că au fost înregistrate 35 de decese în rândul angajaților, din motive patologice.

“În ceea ce privește decesul slariaților din cauze patologice, este o medie anuală, de când s-a înființat Complexul Energetic Oltenia, de 60-70 decese pe an, când aveam, ce e drept 17-18 mii de salariați”, a explicat Burlan.

Virgil Popescu a vorbit în Parlament doar de accidentele de muncă: ”Nu ştiu cine anume a redactat acest document numit moţiune, dar pot să vă spun că este un om de un cinism ieşit din comun. Să minţi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor despre vieţi pierdute la Complexul Energetic Oltenia este dezonorant şi descalificant. Spuneţi-ne voi cum moare câte un angajat al CEO la fiecare 5 zile, pentru că am sunat la Complex ca să verific informaţia şi am aflat că în anul 2022 au fost înregistrate ZERO accidente mortale şi 5 accidente de muncă, cele mai puţine de la înfiinţarea CEO. Cum să minţiţi cu decese doar pentru voturi?”.

Iar useriștii au vorbit doar despre decesele patologice din acest an, fără să spună că nu au apărut din senin aceste decese, doar preocuparea lor s-a ivit după ce au fost scoși de la guvernare.

 

Vizualizări: 3,466

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: