Social

Amendat pentru că nu a anunțat când i-a fătat scroafa

Românii încep să crească animalele în clandestinitate, pentru că nu le mai pot vinde legal în zonele în care sunt focare de pestă porcină. Un porc dacă moare într-o comună, toți crescătorii din zonă devin falimentari.

În aceste condiții, micii fermieri mai uită să anunțe medicul veterinar când cumpără porci sau când fată scroafa, așa că se aleg cu amenzi. 

Direcția Sanitar-Veterinară Gorj a amendat săptămâna trecută un gorjean cu 2.400 de lei pentru că “nu a notificat medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la fătarea scroafelor din exploatație“.

Un alt fermier a primit avertisment scris, întrucât „a sacrificat pentru consum și a înstrăinat porcine fără a notifica medicul veterinar de liberă practică împuternicit“.

Ei bine, inspectorii sanitar-veterinari au mai dat o amendă, de 1.600 de lei, „proprietarului unei exploatații non-profesionale, pentru introducerea animalelor în exploatație fără documente sanitare-veterinare, conform legii”.

Fermele din România asigură acum cel mult o treime din consum din cauza pestei porcine africane. În acest context, specialiștii spun că, pe mesele de Crăciun, românii vor avea mai mult carne de porc din import. De fapt, asta este miza, pentru că ne-am obișnuit an de an să crească numărul de focare de pestă porcină pe măsură ce se apropie Crăciunul.

Vizualizări: 4,242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: