Anchetă

Decizie în dosarul “Mafia permiselor”. Cine sunt medicii achitați!

Decizie de achitare a Tribunalului Gorj, în dosarul numit de presă “Mafia permiselor”. Un dosar pentru fapte din 2013, în care, după ani de anchetă și judecată, au fost pronunțate șapte achitări.

Persoanele vizate în dosar au fost în mare parte cadre medicale. Cei achitați pe 23 decembrie 2022 de Tribunalul Gorj sunt: Dana Vodislav - medic oftalmolog, Elena Băltărețu Dincă - medic radiolog, Rodica Lehner - medic specialist în medicina muncii, Liliana Elena Răcman - asistent medical, Virgil Vasile Băltărețu Dincă (fiul medicului), Vasile Silian - psihiatru și Elena Valentina Oprisor - psiholog.

Procesul a început în 2014, după descinderi de amploare ale ofițerilor Direcției Generale Anticorupție la cabinetele și locuințele acestora. Medicii au fost acuzați că au eliberat, pe bandă rulantă, mii de documente medicale unor persoane pe care nu le-au examinat, dar de la care au încasat taxe,  fără a elibera în schimb chitanțe fiscale. Documentele erau folosite ulterior pentru obținerea permiselor de conducere ori de port-armă.

Iată un pasaj din documentul de la instanță: “S-a reţinut că, în cadrul acestor cabinete medicale, în perioada ianuarie-noiembrie 2013, medicii sus-menţionaţi, cu ajutorul asistentelor medicale, în schimbul unor sume de bani, de regulă 85 sau 95 de lei/fişă, pentru sine sau pentru altul, primite de la solicitanţii de fişe medicale sau de la intermediari, în special instructori auto, au lăsat impresia acestora că îşi pot trafica influenţa pe lângă medici specialişti pentru completarea unor fişe medicale, necesare pentru obţinerea permisului de conducere şi de port-armă, fără consultarea solicitantului. Fişele medicale sunt semnate şi parafate de către medicii specialişti, angajaţi ai clinicii, fără ca solicitantul să fie consultat, urmare a intervenţiei medicilor sau asistentelor, în schimbul unor sume de bani plătite, fişe care ulterior sunt predate solicitanţilor în vederea producerii de consecinţe juridice, respectiv pentru a fi depuse la dosarul necesar pentru obţinerea permisului de conducere de la SPCRPCIV. Ulterior, fişele de şcolarizare erau închise de către administratorii acestor societăţi medicale prin declararea ca apt a solicitantului, deşi acesta nu a fost programat pentru efectuarea consultaţiilor de specialitate. Solicitanţii erau trecuţi în registrele de consultaţii, fără să fi fost consultaţi, deşi potrivit atribuţiilor de serviciu asistentele sau medicii ar fi trebuit să-i programeze pentru consultaţiile de specialitate. De asemenea, s-a constatat faptul că fişele medicale erau semnate şi parafate chiar de către asistentele sau de către medicii titulari ai cabinetelor folosindu-se de parafele unor medici colaboratori care le încredinţase acestora în acest sens”.

În 2016, Tribunalul Gorj a condamnat-o pe Dana Vodislav la 5 ani de închisoare cu executare, alți inculpați primind pedepse cu suspendare. Trei ani mai târziu, Curtea de Apel Craiova a anulat sentința și a dispus reluarea procesului de la zero. 

În 2017, o decizie a CCR a aruncat în aer acest dosar de corupție, pentru care instrumentarea căruia statul român a cheltuit aproape 100.000 lei, fiind folosiți anchetatori sub acoperire care s-au dat drept candidați pentru a obține un permis auto.  

„În conformitate cu decizia nr. 302 din 4 mai 2017 a Curţii Constituţionale, constată nulitatea absolută a rechizitoriului nr. 449/P/2013, a urmăririi penale în ansamblul său şi exclude toate probele administrate în dosarul nr. 449/P/2013, sancţiunea nulităţii absolute fiind atrasă de necompetenţa materială a procurorului care a emis rechizitoriul, de necompetenţa personală a lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, care au administrat probe în cursul urmăririi penale, precum şi de necompetenţa funcţională a Serviciului Român de Informaţii care a procedat la punerea în exploatare a mandatelor de supraveghere tehnică emise în cursul urmăririi penale”, a fost decizia instanței din 2019, când au fost anulate aproape toate probele din dosar.

În cauză, mai mulți inculpați au fost reținuți preventiv.

Vizualizări: 5,887

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: