Actualitate

Cu ușile închise: S-au numit șefii SPV-urilor CEO!

Gorjul devine fief al bogaților din Energie - Selecții secrete

Fără niciun fel de  transparență, au fost numiți șefii societății mixte a CEO, înființată pentru centrala pe gaz de la Turceni. Încet, încet, CE Oltenia va deveni fieful ”greilor” statului și al miliardarilor din energie. În acest caz este vorba despre Dumitru Chisăliță, de la Romgaz, și Zoltan Nagy, fost vicepreședinte ANRE. Cei doi au fost numiți administratori la CCCG Turceni, afacere a CEO cu Tinmar Energy.


Mai mult, presa centrală a făcut cunoscute și numele celor care fac parte din CA-urile celorlalte SPV-uri: este o adunare pestriță cu oameni adunați din companii ale statului dar și de prin SIE! Interesant că ”partenerii” cu care CEO face ”afaceri verzi” au fost cei care au stabilit și oamenii care să se ocupe de struțo-cămilele societăți mixte. 


Societatea mixtă a fost înființată de  Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy pentru construirea unei centrale pe gaze în ciclu combinat la Turceni, ca parte a planului de restructurare și decarbonare a Complexului. Compania de proiect, S.Centrala În Ciclu Combinat Pe Gaz (CCCG) Turceni SA, este deținută în proporții egale, de câte 50%, de către CE Oltenia, controlată de Ministerul Energiei, și Tinmar Energy, a antreprenorului Augustin Oancea. Centrala este gândită la o putere instalată de 475 MW.

 

Chisăliță, cunoscut în ultimii ani în special în postura de președinte al Asociației Energia Inteligentă, de consultant și expert în gaze naturale și energie electrică și de coordonator al Muzeului Gazelor Naturale din Mediaș, a fost numit administrator neutru, în urma unui proces de selecție, potrivit Profit.ro.


De la stat în companiile care exclud cărbunele din piață

Zoltan Nagy-Bege, care după ce a părăsit ANRE a devenit director pentru piețe energetice la furnizorul și traderul de energie și gaze CIGA Energy, controlat de omul de afaceri Dan Stratan, a fost numit membru al Consiliului de Administrație ca urmare a nominalizării de către acționarul Tinmar Energy. El reprezintă Tinmar și în CA-urile celorlalte companii la care societatea lui Oancea este partener cu CE Oltenia, cu proiecte de parcuri fotovoltaice la Bohorelu, Turceni, Pinoasa și Rovinari. Ceilalți doi administratori ai celor 4 societăți fotovoltaice menționate sunt Horia Gustă, fostul CEO al Certinvest, în prezent președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, și Gheorghe Saviuc, fost membru în conducerea business-ului eolian al Hidroelectrica și în CA-urile CFR Călători și Conversmin. 

 

Vizualizări: 5,037

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: