Actualitate

Criza gunoaielor. Licitație de zeci de milioane de euro, anulată!

Licitația de 157 de milioane de lei, care viza delegarea serviciului de salubritate din 44 de localități din Gorj pentru o perioadă de zece ani, a fost anulată. Anunțul a fost făcut de Dorin Tașcău, președintele ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Serviciilor Publice de Salubrizare) Gorj.

Caietul de sarcini lua în calcul un tarif pentru depozitarea deșeurilor la Târgu Jiu, dar din 23 martie depozitul ecologic de aici a fost închis pentru șase luni, din cauza mirosului. Deșeurile sunt duse la Mehedinți, unde costul de depozitare este dublu.

Serviciul de salubrizare în localitățile afiliate la ADIS este în general asigurat de firma Supercom, despre care se presupunea că va câștiga licitația. Supercom a anunțat însă că nu va mai ridica deșeurile dacă nu vor fi dublate tarifele în consiliile locale, nefiind dispusă să suporte diferența de cost. Nici primarii nu sunt dispuși să accepte majorarea de tarife, nici prefectul nu vrea să suspende decizia APM Gorj prin care a lăsat depozitul de la Târgu Jiu fără autorizație de mediu, nici instanța nu se grăbește să adopte vreo soluție. Iar Garda de Mediu stă la pândă și dă amenzi usurătoare celor care nu ridică deșeurile.

O situație încâlcită, care devine tot mai mirositoare, cu multe zvonuri în spate, ba că vor unii să pună mâna pe depozitul de la Târgu Jiu, ba că vor să îl închidă ca să facă altul. O criză a gunoaielor care devine una economică pentru firmele implicate, dar care poate să devină și una penală, pentru că unii primari acceptă tot felul de artificii pentru a asigura totuși ridicarea deșeurilor din localitățile lor.

Vizualizări: 2,104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: