Anchetă

Condamnat pentru fraudă cu subvenții APIA

Un fermier din comuna Padeș a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru că a beneficiat de subvenții APIA cu documente false. 

Vasile Morega a primit 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei și 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la fals intelectual, în formă continuată.
Cele două pedepse au fost contopite, fermierul primind o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, magistrații fiind de acord cu suspendarea ei pe un termen de supraveghere de 3 ani.

În acest timp, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Padeș sau Școlii Gimnaziale Padeș, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. 
În plus, instanța a admis acţiunea civilă formulată de Agenţia de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură și „obligă inculpatul Morega Vasile la plata despăgubirilor civile către partea civilă, în sumă de 904.995 lei”. Judecătorii au menținut măsura asigurătorie a sechestrului, până la concurenţa sumei de 777.820 lei, asupra mai multor bunuri aflate în proprietatea fermierului. Este vorba, în prinicpal, de terenuri sau mașini.

Documentele false cu ajutorul cărora a obținut ani la rând subvențiile APIA au fost desființate de instanță.

„Dispune desființarea totală a următoarelor înscrisuri: declaraţiile de suprafață 2010-2018, cererile unice de plată pe suprafață 2010-2018 și anexele acestora, adeverințele emise de către Primăria comunei Padeș, jud. Gorj, în perioada 2010-2018, rubricile din cadrul pozițiilor de rol din Registrele Agricole aferente inculpatului Morega Vasile, privind suprafețele de teren de 72,07 ha pășune naturală ce au făcut obiectul cererilor unice de plată pe suprafață constatate ca fiind false. În baza art. 274 C.pr.pen., obligă inculpatul Morega Vasile la 15.000 lei cheltuieli judiciare statului”, potrivit sentinței din 3 octombrie a Tribunalului Gorj. 

Decizia instanței poate fi contestată cu apel.

Vizualizări: 2,838

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: