Anchetă

Condamnare pentru un pensionar care a tăiat ilegal doi frasini 

Un pensionar din comuna gorjeană Văgiulești a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Motru, la o pedeapsă de 1 an și patru luni de închisoare, cu suspendare, după ce a tăiat ilegal doi frasini. 

Fapta s-a petrecut la începutul lunii noiembrie 2018. Un localnic din Văgiulești a făcut o plângere penală prin care sesiza faptul că i-au fost tăiaţi fără drept şi sustraşi doi arbori de esenţă frasin din pădurea pe care o deţine în punctul „Dosul Pietrei” de pe raza comunei. De asemenea, le-a spus polițiștilor că a observat urmele unui tractor care duceau din locul respectiv până în gospodăria bărbatului condamnat spre finalul săptămânii trecute de magistrații din Motru.

Arborii, cu diametre la cioată de circa 60cm, ar fi fost tăiați cu un motoferăstrău. După tăierea arborilor, pensionarul a curăţat crengile, iar trunchiurile arborilor le-a legat de tractorul cu care venise în pădure şi le-a transportat în gospodăria sa. ”Organele de poliţie s-au deplasat la domiciliul inculpatului, iar pe un teren cu destinaţie grădină, situat în spatele locuinţei inculpatului au identificat două trunchiuri de arbori de esenţă frasin, după care s-au deplasat în pădurea persoanei vătămate unde au identificat două cioate de arbori de esenţă frasin, ce nu erau marcate de organele silvice”, se arată în hotărârea pronunțată joi, 14 aprilie, de magistrații Judecătoriei Motru. 

Acesta și-a recunoscut fapta în fața magistraților. ”A motivat că a tăiat cei doi arbori considerând că pădurea a aparţinut autorilor săi, dar din probele administrate în cauză nu a rezultat că inculpatului i s-a reconstituit dreptul de proprietate în pădurea respectivă”, se mai arată în hotărâre.

Reprezentanții Ocolului Silvic Turceni au stabilit că paguba produsă de acesta prin tăierea celor doi frasini a fost de 5243,49 lei, fără TVA, dar și că valoarea materialului lemnos rezultat din sustragerea celor doi arbori de esenţă frasin avea o valoare de 1775,13 lei fără TVA.

Pensionarul, care până cum nu avea antecedente penale, a fost condamnat la închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier naţional, indiferent de forma de proprietate. Magistrații au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă de 3 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, pensionarul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul primăriei Văgiuleşti sau la școala din localitate timp de 60 de zile. Hotărârea poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare. 

Vizualizări: 3,323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: