Anchetă

Au furat și vândut colile de cupru folosite la restaurarea bisericii. Pedepse! 

Doi bărbați din comuna gorjeană Hurezani au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Motru la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru furt calificat. Aceștia au fost judecați și pedepsiți după ce au furat mai multe coli de tablă din cupru de la o biserică de pe raza comunei Glogova, pe care ulterior le-au vândut. 

Faptele s-au petrecut în perioada octombrie-noiembrie 2019. Preotul paroh al bisericii din comuna Glogova a sesizat verbal organele de poliție de la Motru cu privire la faptul că, în noaptea de 15 spre 16 noiembrie, prin efracţie, autori necunoscuți au sustras 19 coli de tablă din cupru ce se aflau depozitate în incinta bisericii, la care se executau lucrări de consolidare şi restaurare. În urma verificărilor, oamenii legii au stabilit că din interiorul bisericii respective au mai fost sustrase coli de tablă de cupru şi anterior, drept pentru care organele de urmărire penală au dispus extinderea urmăririi penale.

Bunurile sustrase făceau parte dintr-un lot de circa 150 de coli de tablă din cupru pe care preotul le cumpărase în 2016 și pe care le-a depozitat într-o magazie ataşată casei parohială situată în curtea bisericii. Din anul 2018, biserica se află într-un proces de consolidare-restaurare, lucrările fiind efectuate de o firmă în cadrul căreia, la diferite intervale de timp, şi-au desfăşurat activitatea mai mulţi muncitori, printre care şi cei doi bărbați din Hurezani.

Oamenii legii au stabilit că cei doi, în noaptea de 25 spre 26 octombrie 2019 au sustras 10 coli de tablă de cupru, le-au scos la uşa bisericii, în mai multe rânduri, le-au transport şi încărcat în autoturismul cu care veniseră pe raza comunei Glogova, după care au plecat cu intenţia de a ajunge la domiciliile lor, situate pe raza comunei Hurezani. 

În timp ce se deplasau spre domiciliile lor, la data de 26 octombrie 2019, autoturismul cu care se deplasau a fost oprit de un echipaj de poliţie pe raza municipiului Motru. Mai mult, pentru săvârșirea unor fapte la regimul circulației, șoferul a fost condus la sediul poliției și amendat. Cu acest prilej, oamenii legii i-au întrebat cu privire la provenienţa colilor de tablă existente în autoturism, cei doi motivând că lucrează la restaurarea bisericii din Glogova și că le vor prelucra la domiciliile lor. La câteva ore, cei doi au vândut colile de tablă unei persoane necunoscute ce se ocupa cu achiziţionarea de metale, pentru suma de 1200 lei, sumă ce au împărţit-o frățește. 

 

Cei doi au continuat să fure colile de tablă ale bisericii, astfel că în 13 noiembrie 2019, când preotul a procedat la numărarea lor, mai rămăseseră 19. Ulterior, și acelea au fost furate de cei doi. 

În cursul cercetării judecătoreşti, cei doi și-au recunoscut faptele. Prin pedepsele pronunțate în data de 11 aprilie, magistrații au stabilit pentru aceștia un termen de supraveghere de 3 ani. Pe durata termenului de supraveghere vor trebui să urmeze un curs de pregătire şcolară sau de calificare profesională, dar și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, la Hurezani, pe o perioadă de 80 de zile.

Mai mult, cei doi au fost obligați de magistrați să plătească, în solidar, către biserica din Glogova suma de 7745 lei. Hotărârea Judecătoriei Motru poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare

 

Vizualizări: 3,670

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: