Actualitate

Ce plăți compensatorii vor lua concediații de la CEO

Complexul Energetic Oltenia va începe anul 2025 cu doar 5.065 de salariați, adică la jumătate față de numărul actual. Asta înseamnă că anul viitor vor fi concedieri colective, pentru că este imposibil să fie atât de multe pensionări.

“Nu poți, din 10.000 de salariați, să faci o reducere, într-un an și jumătate, să faci un program de restructurare care să vizeze mai mult de jumătate din numărul de salariați. Există, până la urmă, un program pe cale naturală, de restructurare al salariaților, dacă vom păstra și se va păstra actuala lege a pensiilor, probabil, salariații care beneficiază de Legea 197, vor urma să plece în număr foarte mare, dar, în niciun caz, până la 5000 de salariați, cum își propun”, a spus Paul Constantinescu, liderul minerilor de la Husnicioara. 

Deocamdată nu sunt avansate date despre plățile compensatorii de care vor beneficia cei plecați. “Și există posibilitatea ca, în 2024, pe noul contract colectiv de muncă, să existe un program de restructurare și un program de concedieri colective pe care dumnealor o să-l dorească etapizat, 2024, 2025, dar aici va fi, fără îndoială, o discuție foarte amplă și, din punctul meu de vedere, contondentă. Cel puțin în ceea ce mă privește, eu nu o să fiu niciodată de acord cu un program de restructurare în care salariații să plece efectiv cu mâna goală. Nici nu se pune în discuție treaba asta”, a mai spus liderul sindical. 

Totul va fi negociat în primăvară, când va fi discutat noul contract colectiv de muncă. “Nu putem să fim de acord cu așa ceva și fără îndoială, la începutul anului 2024, vom demara negocierea contractului colectiv de muncă. Va fi unul dintre cele mai dificile contracte de muncă care s-au negociat în complex. Inclusiv programul de restructurare, pentru că Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că trebuie alocați bani pentru resursa umană ca oamenii să plece în condiții decente, pentru că știm foarte bine, la momentul acesta, personalul TESA vor rămâne într-un procent mai mare în companie, nepunându-se în aplicare pentru ei, deocamdată, Legea 197”, a spus Paul Constantinescu. 

Liderul sindical estimează că vor fi concedieri în zona de TESA: “Se va face un dezechilibru între partea de producție și partea de execuție și, probabil, acolo compania își va dori să restructureze masiv. Și acolo va trebui să fim foarte atenți vizavi de acest program de restructurare”.

Ponderea TESA era de 13% la finalul anului trecut, dar între timp au mai fost 1.300 de salariați pensionați din producție. Compania mai are aproape zece mii de angajați.

Vizualizări: 7,690

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: