Actualitate

CE Oltenia, scos din piață de energia din Ucraina

Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, după o pauză de şase luni cauzată de atacurile cu rachete ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a anunţat luni seara ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează Reuters. Este o concurență neloială pe care companiile din Ucraina, care produc energie poluantă, fără să fie obligate să achite certificate de carbon, o fac unor companii precum Complexul Energetic Oltenia.

 

"Am reluat exporturile", a spus Galuşcenko într-o alocuţiune televizată, adăugând că "Rusia nu a reuşit deloc să ne distrugă sistemul energetic".

Uniunea Europeană este principala piaţă de export de electricitate pentru Ucraina.

Interesant este că Ucraina vrea să își reconstruiască sistemul energetic cu banii încasați din energia pe care o livrează în UE. În acest timp, o companie precum CE Oltenia este obligată să plătească, anual, circa 600 de milioane de euro pentru certificatele de carbon.

Bani pe care i-ar putea folosi pentru realizarea grupurilor energetice pe gaze, de exemplu, dar pentru CE Oltenia nu se poate. După că are această taxă împovărătoare, acum va fi și scoasă din piață de energia din Ucraina, mai ieftină, pentru că nu plătește taxa de poluare.

 

Vizualizări: 2,799

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: