Actualitate

CE Oltenia, presat să facă societățile mixte până la 31 august

Comisia Europeană pare dispusă să dea undă verde planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, cu condiția să înființeze cât mai repede acele societăți mixte prin care să fie realizate grupurile pe gaze și parcurile fotovoltaice.

CE Oltenia este condiționată să înființeze astfel de societăți, pentru a împărți proprietatea noilor capacități cu așa-ziși investitori privați, care ne sunt băgați pe gât.

Probabil că lista cu investitorii ne-a fost livrată, cert este că vor să facă totul repede, până la 31 august, pe timp de vară, când și eventualele reacții vor fi palide.

Chiar astăzi va fi o discuție pe această temă la Ministerul Energiei, unde vor participa șefii CE Oltenia și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, care trebuie să răspundă Scrisorii de confort trimise de Comisia Europeană. Dincolo de termenii pretențioși, cei de la comisie vor să știe dacă societatea CE Oltenia își asumă să facă până la 31 august societățile mixte.

“Vor să știe dacă este posibil ca la 31 august să avem niște angajamente ferme cu investitorii, dacă la 31 august putem să avem niște angajamente ferme cu băncile, dacă centralele pe gaze pot fi construite într-o anumită tehnologie”, a spus managerul Daniel Burlan la Gorj TV.

Cu alte cuvinte, vor să știe dacă totul este cu dedicație și pentru cine, că nu dă nimeni miliarde de euro, bani europeni, fără să știe exact ale cui interesele sunt servite.

Un alt membru al Directoratului, Lăcrămioara Diaconu Pințea, explica acum câteva săptămâni într-un interviu că au fost contactați 45 de investitori, din care cam 20 și-au arătat interesul pentru proiectele CE Oltenia. “Proiectele sunt cele mai avansate din România, având deja studii de fezabilitate și procedurile de autorizare deja demarate. Intenția este să ne asociem cu investitorii respectivi la niște companii de proiect (SPV – Special Purpose Vehicles) pe care le vom înființa”, spunea Pințea, care a mai precizat că “Printre investitorii interesați se numără și firme străine, și companii cu capital românesc. Unii sunt investitori strategici, alții – investitori financiari. De asemenea, băncile care ne vor sprijini în aceste proiecte sunt și din România, și internaționale”.

Vizualizări: 3,767

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: