Actualitate

Cea mai mare rezervă de aur din Europa, blocată prin intrarea sitului Roșia Montană în UNESCO

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marți, înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul cultural imaterial al umanității și în Patrimoniul mondial în pericol.

Primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui, a declarat că decizia UNESCO este una defavorabilă pentru comunitate. „Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil. Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a declarat Eugen Furdui.

În schimb, președintele Klaus Iohannis s-a declarat încântat, la fel și liderii USR-PLUS, în timp ce liberalii fac tot posibilul să nu se lipească subiectul de ei.

Asta pentru că România riscă să plătească daune de miliarde de euro. Compania canadiană Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur de la Roşia Montană, dar guvernul nu a mai aprobat exploatarea minei, din cauza protestelor de stradă. Canadienii susțin că au avut pierderi de miliarde de euro și nu exclud lansarea unei noi acţiuni în justiţie. 

 

Întinse pe şapte kilometri, aceste mine de aur de la Roșia Montană datează din secolele al II-lea şi al III-lea și conţin cea mai mare rezervă de aur din Europa.

Vizualizări: 1,820

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: