Actualitate

Protest înainte de închiderea termocentralei. Un salariat s-a sinucis!

Zeci de persoane s-au adunat să protesteze în fața Termocentralei Mintia din Hunedoara, cu câteva ore înainte de închiderea definitivă a acesteia. Toţi cei 700 de angajaţi ai Termocentralei Mintia, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), şi-au încheiat luni relaţiile de serviciu cu acest producător de energie, oamenii fiind concediaţi colectiv în cadrul programului de restructurare al companiei.

Liderul sindical Cristian Iștoc a îndemnat și oamenii din Deva să vină la protest: „Îi îndemnăm pe deveni să vină alături de noi. Noi vom fi în mijlocul lor prin Asociația „Hunedoara Suntem Noi” și să milităm pentru găsirea unei alternative și a unor surse de încălzire a școlilor, ca să ne putem trimitem copiii la școală. Aș vrea să le atrag atenția autorităților locale care au obligația să asigure încălzirea în municipiul Deva că legea 325 din 2006 tocmai a fost modificată și acum prevede obligația de a furniza iarna căldură în tot timpul ei. Această lege dacă era la promulgare din 2008, dacă președintele Iohannis s-ar fi grăbit și ar fi promulgat-o în toamna anului trecut, acest obiectiv nu s-ar fi oprit în 5 martie, la temperaturi negative, pentru că ar fi fost obligatoriu să încălzească municipiul Deva”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că termocentrala nu ar avea aviz de mediu și că acesta ar fi motivul pentru care a fost oprită activitatea. Popescu a spus că persoanele care își vor pierde locul de muncă vor primi plăți compensatorii, șomaj și un venit de completare pentru o perioada de doi ani.

Ultimul schimb de la Termocentrala Mintia și-a încheiat activitatea luni seara, la ora 23,00, după 52 de ani în care acest producător de energie a funcţionat în cadrul Sistemului Energetic Naţional, a arătat liderul Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

Administraţia CEH a angajat o firmă de pază care îşi desfăşoară activitatea la Termocentrala Mintia pentru a preveni furturile. De asemenea, o altă firmă, la care sunt circa 50 de oameni, se ocupă cu menţinerea în siguranţă a instalaţiilor din cadrul unităţii.


Un salariat al acestei termocentrale și-a pus capăt zilelor săptămâna trecută, înainte de a fi concediat.

Vizualizări: 5,246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: