Ultima oră

Cât va costa primul spital regional de urgență din România

Ministerul Sănătății a prezentat vineri primul model arhitectural 3D al unui spital regional de urgențe careva fi construit la Iași.

Autoritățile spun că lucrările la spitalul de la Iași ar trebui să demareze anul acesta. În cazul celorlalte două unități  de același fel, din Cluj și Craiova,  sunt întârzieri de câteva luni. 

Pe un teren de la marginea orașului Iași, acoperit în mare parte de arbuști, urmează să fie construit primul spital regional. Clădirea va avea șapte etaje și se va întinde pe 12 hectare, iar potrivit Ministerului Sănătății șantierul va fi deschis până la toamnă.

Lucrările se vor face în două etape iar licitația pentru prima parte va fi lansată luna viitoare.

Unitatea medicală ar trebui să reunească toate specialitățile medicale, împărțite acum între spitale diferite. Iar o parte dintre cadrele medicale care vor lucra acolo vor veni tot din cele existente în oraș. Conform proiectului ministerului, unitatea nouă va avea 850 de paturi, dintre care 98 de terapie intesivă.

Proiectul de la Iași este cel mai avansat dintre cele trei pe care le are în plan ministerul Sănătății.

În cazul spitalului din Iași, în studiul de fezabilitatea din 2019 valoarea lucrărilor a fost estimată la 500 de milioane de euro. Potrivit proiectului tehnic de acum, suma este de 669 de milioane de euro.

Și în cazul celorlalte două spitale costurile ar urma să fie mai mari cu aproximativ 100 de milioane de euro. Pentru cel din Cluj, lucrările sunt evaluate acum la 687 de milioane de euro, iar pentru cel din Craiova la 715.

Clujul este în urmă cu trei luni față de Iași, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății. Spitalul ar urma să fie construit în comuna Florești și va avea tot șapte etaje și 849 de paturi în total.

La Craiova, încă se lucrează la proiectul tehnic. Pe terenul pe care va fi ridicată unitatea sunt însă construcții care trebuie demolate. Dar oficialii sunt optimiști că, în cazul tuturor spitalelor, termenul de finalizare a lucrărilor, anul 2027, va fi respectat.

Vizualizări: 1,456

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: