Ultima oră

Românii au fost campioni la cumpărături în UE

În timp ce vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au scăzut în luna martie, România se numără printre statele membre cu cea mai puternică creştere a vânzărilor, atât de la o luna la alta, cât şi în ritm anual, arată datele publicate de Eurostat.

Vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,2% în zona euro şi cu 1,1% în UE, în luna martie 2023 comparativ cu luna februarie, conform Eurostat. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Letonia (minus 2,7%), Germania şi Polonia (ambele cu minus 2,4%). La polul opus, cea mai importantă creştere a vânzărilor cu amănuntul a fost înregistrată în România (2,9%).

În ritm anual, martie 2023 comparativ cu martie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3,8% în zona euro şi cu 4,1% în UE. Şi în acest caz, România este printre ţările cu cea mai puternică creştere a vânzărilor. Asta, graţie unui avans de 7,2%, fiind devansată doar de Spania. Aici, vânzările cu amănuntul au crescut cu 10,8% în ritm anual.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în luna martie 2023, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 17,9%. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile din comerţ au crescut, pe ansamblu, în luna martie 2023, cu 2,9%.

Vizualizări: 796

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Ultima oră:

Citește și: