Social

Cât ne costă fiecare bețiv care cade în drum

Alo, 112? Un bărbat este căzut pe podul Jiului. Sau în Piața Centrală, sau în gară. Zilnic sunt primite astfel de apeluri la 112, din Târgu Jiu, se deplasează poliția și, evident, ambulanțele merg la fața locului.

Sunt oameni care beau până nu mai știu de ei, sunt duși la urgență, apoi transferați la Psihiatrie. Aici sunt ținuți o oră, două, după caz, iar apoi sunt lăsați să plece. Ajung din nou pe stradă, beau iar până nu mai știu de ei, din nou îi ia poliția - ambulanța, ajung la spital și tot așa.

Sunt astfel de bețivi plimbați cu ambulanța de o sută de ori într-un an și fiecare cursă este decontată cu 500 de lei!!! Nu mai punem cheltuielile cu spitalizarea, nu mai spunem că plătim oameni ai legii și personal medical să se ocupe zi de zi de astfel de situații. Despre faptul că o ambulanță stă ocupată, timp în care poate chiar există un caz de maximă urgență, nu are sens să mai discutăm.

Nu este vina bețivilor, până la urmă alcoolismul este o boală ca oricare alta și oamenii trebuie să fie tratați. Problema este că nu se întâmplă asta, oamenii doar sunt plimbați dintr-o parte în alta și se întorc pe străzi în aceeași stare. 

Știm că majoritatea cerșesc atât cât să facă de-o sticlă. Aici este și vina noastră, fiindcă dând bani unora ca ei nu facem nimic altceva decât să încurajăm fenomenul. Că unii dintre ei sunt și agresivi verbal, este arhicunoscut. Una peste alta, la ce costuri generează "tratarea efectelor", puteau să investească în eliminarea cauzelor. 

România are nevoie de clinici de dezalcoolizare, pentru că la un moment dat acești oameni trebuie să aleagă între a face închisoare sau tratament de specialitate, așa cum se întâmplă și în alte țări. Ei nu vor sta niciodată în centre sociale de tip Casa Iris, unde nu sunt lăsați să bea. Cei de la spital spun că nu îi pot ține împotriva voinței lor. Dar nici să îi plimbăm din două în două zile cu Ambulanța nu este normal, poate parlamentarii ar trebui să se aplece asupra acestui fenomen și să găsească soluții.

Imaginea de mai sus am surprins-o personal, vedem cum un echipaj de la Poliția locală îl păzește ca pe drapel pe unul care adormise pe carosabil!! Este același pentru care am sunat acum câteva luni la poliție, fiindcă stătea dezbrăcat complet pe o bancă în parc, într-o zonă frecventată de copii. A venit un echipaj de poliție, ulterior ambulanța și... ce să vezi? La două ore era în zona Pieței Mari!!! Psihiatria nu are bază legală să-i țină. Revin la cele spuse mai sus. Păi, dacă nu ai legi, ce te ține să le faci? Avem spital de boli psihice la Turceni, de ce nu se face o aripă strict pentru dezalcoolizare? Sunt întrebări pe care ni le punem unul altuia, dar nu avem răspuns.

Vizualizări: 8,250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social:

Citește și: