pamFLEȚI

Cacealmaua lui Iordache! Senatorul cere să-i fie verificată averea, deși știe că un eventual control al ANI nu poate viza decât ultimii trei ani, de când deține o demnitate publică

Senatorul Ion Iordache, președintele filialei Gorj a Partidului Național Liberal, a cerut Agenției Naționale de Integritate, într-o postare video, pe o rețea de socializare, să-i fie verificată averea.

La prima vedere, solicitatea parlamentarului pare un exercițiu de transparență nemaiîntâlnit, numai că, la o simplă lecturare a Legii privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, act normativ care modifică şi completează chiar legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, și pe care senatorul, adică făcătorul de legi, se presupune că ar trebui să o cunoască, demersul lui Ion Iordache devine unul penibil, populist și care are scopul de a înșela electoratul.

Mai exact, ANI poate evalua averea acumulată de Iordache exclusiv pentru perioada exercitării demnităţii publice, aceea de senator, adică pe ultimii trei ani.

Atunci când nu produc scenarii puerile pentru ”Casa de filme Iordache”, consultanții senatorului liberal îl împing pe alesul gorjenilor în hăul penibilului. ”Sunt Ion Iordache, senator de Gorj, și am luat, astăzi, decizia de a solicita Agenției Naționale de Integritate să vină să-mi verifice averea pe care o am și care este la vedere”, este textul desuet de început de film de scurt metraj al cărui protagonist a fost liderul liberal, la finele săptămânii trecute.

Destui din cei care ”s-au dus după fentă”, ca la hochei, au produs exclamații admirativ-afective în legătură cu demersul senatorului. Practic, Ion Iordache a intrat în rolul de victimă a mass-media centrală, invocând o așa zisă ”presiune mediatică”, și a unor entități nedefinite care încearcă scoaterea sa din jocul politic. Pe acest fond, care s-a vrut a genera o reacție emoțională din partea electoratului captiv, adiacent axei Mătăsari – Murgești – Gura Șușiței, s-a sperat că masa de votanți poate crește, numai că legea aruncă în derizoriu întreaga poveste fabuloasă.

Concret: Agenția Națională de Integritate sesizează Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel București, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către o persoană, doar în perioada exercitării funcției sau demnității publice.

Acest lucru este prevăzut în Art.11 din Legea nr.176 din 1 septembrie 2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate:

(1) Activitatea de evaluare a declaraţiei de avere, a datelor şi a informaţiilor privind averea existentă, precum şi a modificărilor patrimoniale intervenite existente în perioada exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, precum şi cea de evaluare a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor se efectuează atât pe durata exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, cât şi în decursul a 3 ani după încetarea acestora.

(2) Activitatea ce se efectuează pe durata prevăzută la alin. (1) constă în evaluarea declaraţiei de avere, a datelor şi a informaţiilor privind averea existentă, precum şi a modificărilor patrimoniale intervenite, a conflictelor de interese sau a incompatibilităţilor, exclusiv pentru perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice.

Cu alte cuvinte, ANI poate evalua averea acumulată de Ion Iordache doar în perioada 21.12.2020, dată la care i-a fost validat mandatul de senator, și până în prezent. Or, cu excepția a patru depozite bancare, toată averea declarată a lui Ion Iordache a fost acumulată în perioada în care acesta s-a ocupat de afaceri, adică nu a deținut nici funcții și nici demnități publice. 

Experiența trecută…

…cu ANI, nu este tocmai plăcută pentru Ion Iordache. La scurt timp după ce și-a încheiat mandatul de primar al orașului Turceni (2008 - 2012) inspectorii de integritatea au constatat că fostul edil ”a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie penală, întrucât Consiliul Local al Orașului Turceni, Jud.Gorj, reprezentat de Iordache Ion, în calitate de Primar al Orașului Turceni, a încheiat contracte și acte adiționale în valoare totală de 4.335.826,21 lei, cu mai multe societăți comerciale cu capital privat, în cadrul cărora persoana evaluată a deținut calitatea de asociat / administrator”, așa că au sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova cu privire la posibila săvârșire de către Ion Iordache a infracțiunii de conflict de interese. A trecut un deceniu de atunci, așa că dosarul a fost soluționat favorabil, câtă vreme nu a ajuns niciun act de inculpare pe masa judecătorilor.

Totuși……

trebuie precizat că tabloul unui parlamentar este creionat de activitatea pentru care a fost ales și mai puțin de cea de star de cinema. 

La nivel declarativ, Ion Iordache vrea să lase impresia că e mereu ”la treabă”, numai că, la o consultarea a paginii web a Senatului României, unde domnia sa merge la job, activitatea sa, în privința Gorjului este aproape ZERO.

 

Vizualizări: 3,559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: