Actualitate

Burlan: Prețurile sunt foarte mici. Am avut și un minim istoric

Energie puțină și puțin profitabilă. Asta a ajuns să scrie în dreptul Complexului Energetic Oltenia. Daniel Burlan, șef al Direcției Ofertare din cadrul companiei, și fost manager, spune că au fost zile cu preț negativ și chiar un minim istoric cât privește prețul energiei.

 

Daniel Burlan a profitat de ocazie să mai sublinieze încă o dată cât de important sunt, pe de o parte, mixul energie și, de cealaltă parte, un mecanism pe care statul trebuie să-l gândească și să-l aplice din 2026 încolo pentru ca energia pe cărbune să nu moară definitiv.

 

“Planul de restructurare spune că din 2026, grupurile pe cărbune vor funcționa în condiții de profitabilitate. Statul român trebuie să creeze acest mecanism de capacitate să susțină energia pe cărbune pentru siguranța Sistemului Energetic Național. Sunt niște prețuri foarte mici în această perioadă”, a declarat Daniel Burlan.

 

El a vorbit și despre cifre, despre prețul la care a fost vândută energia. „Prețul a fost negativ la sfârșitul săptămânii trecute. Am avut și un minim istoric: 148 de lei. producătorii care nu aveau contracte și voiau să intre pe piața zilei următoare, ca să poată să funcționeze, au plătit ei 148 de lei ca să nu oprească instalațiile”, a mai spus Burlan într-o emisiune la Târgu Jiu TV.

 

Potrivit datelor furnizate de Transelectrica, energia pe cărbune e de circa 600 de MW. Hidrocentralele și energia nucleară acoperă, la un loc, de aproape șase ori mai mult din producție. Eolianul a avut între 1 și 5% în ultimele zile.

Vizualizări: 2,763

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: