Politică

Burduja a ajuns la Bruxelles, dar pentru miza sa!

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ajuns la Bruxelles, încearcă să transmită că printre temele sale se află și situația Complexului Energetic Oltenia.

“Temele de discuție includ: situația sectorului energetic românesc și pregătirile pentru iarnă, inclusiv sprijinul României pentru Republica Moldova; programul nuclear civil românesc, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR); măsurile de sprijin pentru cetățeni și companii, schema de compensare-plafonare; legislația pentru eolian offshore în Marea Neagră; stadiul reformelor și investițiilor din PNRR; și, desigur, situația și perspectivele exploatării cărbunelui în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia”, a transmis Burduja.

Pentru cine nu a înțeles, încă, miza reală din spatele vizitei lui Burduja constă în amplasarea reactoarele modulare de mici dimensiuni!! Aici discutăm despre 4 miliarde de euro sifonați de la reactoare 3 și 4 Cernavodă, la care se adaugă încă 5 miliarde euro, credit de la băncile din SUA, garantat de Ministerul Energiei. Toate cele 9 miliarde sunt destinate acelor SMR uri - via Doicești, în  parteneriat cu companii private. 

CE Oltenia a fost pus în coada listei, doar pentru a liniști apele de moment la Gorj, salariații companiei să fie intoxicați că ministrul vine cu vestea prelungirii activității de exploatare a cărbunelui și după 2026.  Dacă până acum, nimeni nu înțelegea de ce se dorește închiderea capacităților în 2026, când decarbonizarea are drept termen 2032, la acest moment trebuie doar scris pe foaie suma de mai sus!!! 9 miliarde euro se încadrează la cel mai mare tun dat României, după Omw - Petrom! 

Burduja va avea întrevederi cu trei comisari europeni: Kadri Simson, comisar european pentru energie; Wopke Hoekstra, comisar european pentru politici climatice; și Didier Reynders, comisar european pentru justiție și competiție. 

“Suntem aici cu date și argumente concrete. Știm unde mai avem de lucru”, a mai transmis ministrul. Așteptăm concluziile și îl credem atunci. Adică....niciodată! 

 

Vizualizări: 3,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: