Anchetă

Bankwatch contestă și grupurile pe gaze

Așa-zișii ecologiști de la Bankwatch România contestă și realizarea unor grupuri pe gaze, chiar dacă ei au cerut închiderea celor pe cărbune și înlocuirea lor cu ceva mai puțin poluant. Reaua credință este evidentă. Dacă nu au aflat până acum, le spunem noi celor de la Bankwatch România că toate sursele de energie poluează și afectează natura. Unele mai mult, altele mai puțin. Și toate activitățile economice în general.

Complexul Energetic Oltenia are angajat un consultant tehnic, Unitatea de Suport pentru Integrare SRL, pentru a se asigura că sunt respectate reglementările de mediu în privința realizării grupului pe gaze de la Turceni. Consultantul a fost nevoit să trimită unele clarificări la Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, cerute de Bankwatch România.

Grija celor de la Bankwatch România este că, pentru construirea grupului pe gaze, trebuie făcute niște demolări, ceea ce ar produce deșeuri din construcții!!! Consultantul a explicat că lucrarea nu presupune demolarea actualei termocentrale, ci cel mult a unor barăci, pentru că există suficient spațiu. “În urma întocmirii Proiectului Tehnic, se poate obține amplasarea centralei pe o suprafață de teren pe care să nu existe construcții de genul baracamente acoperite sau șoproane care să necesite demolare. Ulterior acestea pot fi folosite ca spații de depozitare, organizare de șantier etc.”, se arată în răspunsul consultantului.

Ecologiștii porecliți vor să știe exact cantitatea de deșeuri pe care o presupune noua investiție, dar consultantul a explicat că nu suntem încă în aceasă etapă, abia după ce vom avea un proiect de detaliu și un amplasament exact, pot fi făcute astfel de estimări.

Cu privire la investițiile de mediu care vor fi făcute la grupul pe gaze, consultantul explică faptul că, atunci când tehnologia va permite, emisiile de carbon vor fi zero. “Ca un aspect de amănunt, arătăm că proiectul supus analizei are deja implementată tehnologia de utilizare a hidrogenului în proporție de 15% în amestec cu gazul natural (în funcție de disponibilitate). În perioada de operare, procentul de hidrogen va putea crește în funcție de evoluția tehnologiei până la 100% hidrogen și implicit zero emisii de carbon”, arată consultantul. Deocamdată nimeni în lume nu are această tehnologie, așa că nu putem avea pretenția să inventeze CE Oltenia energia care nu poluează deloc.

Cei de la Bankwatch România mai au o grijă și cu debitul Jiului, care ar putea fi afectat de funcționarea centralei pe gaze. Consultantul le-a explicat clar că astfel de afirmații ar trebui susținute cu date tehnice, dar și că debitul necesar este asigurat prin sisteme hidrotehnice puse la punct pe sectorul din amonte. Sisteme folosite în prezent de grupurile pe cărbune. Mai mult, 83% este gradul de reciclare a apei la grupul pe gaze, procentaj care este unul foarte bun.

Pe cale de consecință, realizarea unui grup pe gaze la Turceni diminuează poluarea actuală și reduce impactul social și economic al renunțării la cărbune. Nu există motive temeinice pentru hărțuirea Complexului Energetic Oltenia. Din păcate, compania este hărțuită de ani buni și nu a știut să se apere. Să sperăm că acești consultanți își merită banii, asta dacă nu cumva totul este plămădit în același laborator, corespondența fiind doar pentru a-și justifica banii! Spun asta fiindcă așa-zisele organizații de mediu au defilat nestingherite în România, "coordonatele" lor fiind trasate clar spre subminarea economică, fapt ce ridică multe semne de întrebare. Într-un stat de drept, asemenea grupări organizate, cu o asemenea politică de lucru, erau puse cu botul pe labe după primele acțiuni. La noi... somn, somn tată, somn!

 

Vizualizări: 6,252

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: