Politică

Bankwatch cere închiderea termocentralei din Motru. Morega aplaudă!

Ferește-te de greci chiar și atunci când îți fac daruri! Expresia a rămas celebră. Este o aluzie la ,,calul troian“, care a fost un cadou otrăvit. Pentru motreni, grecii sunt reprezentați de așa-zișii ecologiști de la Bankwatch România, iar calul troian este un studiu plătit de aceștia, care arată că orașul poate fi încălzit cu panouri fotovoltaice. Primarul Cosmin Morega a găzduit săptămâna trecută o dezbatere pe această temă, o dezbatere care ar putea fi folosită în viitor ca argument pentru închiderea actualei termocentrale pe cărbune.

Motru este singura localitate din Gorj care mai are rețea de termoficare, la care sunt branșate peste 4.500 de locuințe, plus instituții și firme din localitate.

Cei de la Banckwatch sunt dușmanii declarați ai energiei pe cărbune, așa că au comandat la ISPE un studiu care să ateste că municipiul Motru poate fi încălzit și din surse regenerabile. Cei de la ISPE au propus cinci scenarii, care presupun investiții de până la 30 de milioane de euro.

Cele cinci soluții au un punct comun și acela că mențin ca soluție încălzirea centralizată, dar nu pe bază de cărbune. Unele scenarii combină încălzirea pe gaze cu cea fotovoltaică, altele, cele agreate de Bankwatch, susțin că o localitate atât de mare poate fi încălzită doar cu panouri fotovoltaice montate pe actualele puncte termice și pe locul fostelor perimetre miniere.

Potrivit studiului ISPE, “UAT Motru beneficiază de un potențial solar generos spre ridicat pe o perioadă de cca. 7 luni (martie-septembrie) pe an”. Ori, orașul are nevoie de încălzire exact în celelalte cinci luni ale anului.

Așa că studiul a luat în calcul să folosească biogaz rezultat din nămolul de la stația de epurare ape uzate care aparține ApaRegio Gorj, dar și să transforme în energie deșeuri municipale solide, rezultate după colectarea selectivă și extragerea componentei reciclabile, la care s-ar putea adăuga biomasa provenită de la toaletarea copacilor, a parcurilor și spațiilor verzi.

Știm că sună frumos să promiți că faci energie nepoluantă din gunoaie. Pe lângă faptul că nu este adevărat, soluțiile sunt scumpe și ineficiente, pentru că nu pot acoperi necesarul. Energia verde poate fi o soluție pentru a reduce producția de energie din surse clasice, cum ar fi cărbunele sau gazul, în niciun caz de înlocuire.

Studiul arată clar că la Motru nici vântul nu bate prea tare, așa că nici vorbă de energie eoliană, dar și că energia solară are potențial vara. Cei care au panouri solare pe case au văzut că nu se pot baza exclusiv pe acestea tot anul.

“Cele cinci scenarii analizate sunt definite pentru noua sursă de energie termică din orașul Motru, în perspectiva utilizării preponderente a resurselor regenerabile de energie, în proporție de la 12% până la 100%, cu completarea, în unele situații, cu un combustibil fosil de tranziție - gazul metan și în altele, cu deșeuri municipale”, se arată în studiul ISPE, plătit de Bankwatch. Asta cu 12% o mai credem, dar să spui că poți susține Motru 100% din energie verde, este exclus.

În primul scenariu, se ia în calcul închiderea termocentralei pe cărbune și înființarea a 19 centrale de zonă, pe gaz metan, iar pe terasele punctelor termice să fie panouri fotovoltaice.

Al doilea scenariu ia în calcul utilizarea potențialului de energie solară (panouri fotovoltaice pe depozitul de zgură și cenușă) în combinație cu o instalație de valorificare energetică a deșeurilor municipale sortate, plus trei cazane care să funcționeze pe gaz metan.

Cei de la ISPE au făcut și un scenariu zero, în care arată ce investiții trebuie să facă UATAA pentru a produce energie pe cărbune mai puțin poluantă.

Ei bine, cei care au comandat studiul susțin un scenariu care se bazează exclusiv pe panouri fotovoltaice în combinație cu pompe de căldură sol-apă. „Scenariul recomandat de Bankwatch România, respectiv cel 100% regenerabil, conduce la beneficii economice deoarece producția propriu-zisă are zero emisii, deci nu se mai plătesc certificate de emisii, și în același timp crește calitatea vieții locuitorilor municipiului Motru prin diminuarea poluării”, a declarat Alexandra Doroftei, campaigner Bankwatch România.

Astăzi este o zi înnorată, iar la această oră ponderea energiei eoliene în producția națională de energie a României este de zero la sută. Cam câtă căldură credeți că ar avea motrenii în case?

Soluția realistă pentru Motru este retehnologizarea actualei uzine de termoficare, dar Morega tocmai a renunțat la investiția de 6,5 milioane de euro, sumă contractată pentru modernizarea UATAA, de fostul primar Gigel Jianu.

„Pentru ca locuitorii municipiului Motru să nu rămână fără căldură și apă caldă este necesară continuarea funcționării UATAA Motru. De aceea noi, administrația locală, trebuie să luăm cele mai bune decizii care să ofere siguranță consumatorilor și o producție sustenabilă, nepoluantă, accesibilă financiar și în acord cu prioritățile și angajamentele naționale și UE”, a declarat Cosmin Morega, primarul municipiului Motru, la dezbaterea organizată de Bankwatch.

După cum vedeți, Morega spune că este necesară continuarea funcționării UATAA Motru ca societate, dar asta nu a contestat-o nimeni. Doar că unii vor ca UATAA să asigure energie termică pe bază de cărbune, alții prin metode combinate, alții doar de la soare. 

Nu trebuie să fii mega-specialist ca să îți dai seama că alternativa este încălzirea cu gaze, dacă o fi atâta gaz pentru câte proiecte sunt în România. Iar panourile fotovoltaice sunt bune vara, dar nu-i mințiți pe oameni că pot avea căldură de la ele iarna, la Motru.

 

Vizualizări: 2,735

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: