pamFLEȚI

Au luat bani europeni ca să salveze gândacii. Amin!

Dacă vrei bani europeni să faci ceva serios, o activitate de producție mai mare, un cămin de bătrâni, un spital, un sistem de irigații, este complicat să ajungi la ei. Dacă vrei însă niște bănuți ca să salvezi scaieții de pe dealul bunicilor ori gândacii din scoarța copacilor, nu este nicio problemă.

 

Comisia Europeană, prin programul LIFE, a alocat un buget total de peste 280 de milioane de euro, pentru finanțarea unor proiecte de mediu, unele legate de biodiversitate!!! 

 

România s-a calificat ca beneficiar al acestui program cu proiectul numit „Conservarea gândacilor saproxilici în Carpați”. Nici nu se putea altfel!! Dacă o autostradă peste Carpați nu se poate aproba... musai să facem o pepinieră de gândaci. 

 

Cinci ani va fi finanțat acest proiect din bani europeni, motivat prin faptul că arborii bătrâni sunt tot mai puțini, iar gândacii saproxilici, care sunt niște specii dependente de lemnul mort sau în descompunere, nu mai au unde să se adăpostească. 

Așa că o agenție pentru protecția mediului și o universitate au obținut 210.000 de lei pentru a le face căsuțe gândacilor. În fapt, niște cutii cu material vegetal în descompunere imită arborii cu scorburi și oferă o cantitate mare de lemn mort pentru reproducerea insectelor saproxilice.

Prin același proiect, APM Vrancea a cumpărat și două mașini 4x4, în valoare de 340.000 de lei, necesare specialiștilor să se deplaseze la gândaci. 

Nu sunt de vină cei care solicită astfel de fonduri, este clar că agenția avea nevoie de două mașini, funcționarii de niște bani în plus la salariul, iar asta este calea spre atingerea acestor scopuri. Vina este a celor care negociază astfel de programe pentru România.

Jalnic, josnic și nimic mai mult. Cât de idioți sunt reprezentanții României, astfel încât să te trezești cu autostrada Sibiu - Pitești blocată, sub pretextul că afectezi "gândacul croitor", ca mai apoi să-mi dai și o mână de arginți pentru a-i ține și umbrela gândacului, atunci când plouă. 

Ferească Dumnezeu, dar bag seamă că la acest moment toată comănduirea de la Bruxelles ne percepe ca pe o națiune de idioți, râzând efectiv de noi. Întreb și eu... ca simplu pământean, oare vesticii când și-au făcut tablă de șah de autostrăzi, nu au existat "ONG uri de mediu" care să descopere gândaci frizeri, broscuțe cu burta roz... sau orice alte orătănii? 

Hai România! Unde? La balamuc!

Vizualizări: 3,802

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din pamFLEȚI:

Citește și: