Actualitate

Apar noi întrebări legate de Legea 197/2021

Minerii și energeticienii mai tineri au lansat în spațiul public noi întrebări legate de Legea 197/2021. Asta după decizia de ieri a ICCJ, prin care este stabilită interpretarea legii, în sensul că salariații din carierele miniere și termocentralele pe cărbune beneficiază de “o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani” dacă “au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activităţii desfăşurate cel puţin 30 de ani în locurile de muncă prevăzute de art. 30 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, modificată şi completată prin Legea nr. 197/2021, indiferent de condiţiile în care a fost încadrată activitatea de angajator/fostul angajator, conform legislaţiei anterioare şi indiferent de tipul contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajator/fostul angajator”.

Întrebarea lansată în spațiul public este dacă perioada de dinainte de 2021 este asimilată condițiilor speciale sau nu.

Adică un angajat tânăr, care lucrează de zece ani în termocentrală și nu apucă să facă 25 de ani vechime, că se închide termocentrala, va avea asimilată perioada lucrată înainte de 2021 cu condițiile speciale?

La prima vedere, pare că nu, dar deja sunt interpretări diferite în spațiul public. Că tot zic unii că legea e perfectă. Dacă era perfectă era aplicată de acum doi ani, nu era interpretată diferit de judecători, nu era nevoie să se ajungă cu ea la Înalta Curte. Și nu ar fi fost încă multe întrebări fără răspuns. Că mai este o întrebare legată de cuantumul pensiei, pierd oamenii la pensie dacă fac cereri la 52 de ani?

 

Vizualizări: 2,975

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: