Actualitate

Jan Popescu: Este normal ca sindicatele mici să se ducă acolo unde-și pot reprezenta membrii

Doar două din cele patru federații sindicale care reprezintă salariații Complexului Energetic Oltenia au șanse să devină reprezentative. Sindicatele din federațiile fără șanse pleacă deja spre federațiile Univers și Mine Energie.

Legea s-a modificat și prevede acum că, pentru a putea participa la negocierile pentru contractul colectiv de muncă, o federație trebuie să aibă cel puțin 35% din numărul total de salariați ai unei companii. În acest moment, doar Federația Univers are mai mult de 35% din salariații companiei energetice, dar și Federația Națională Mine Energie este destul de aproape, cu 29%.

Jan Popescu, președintele executiv al Sindicatului Mine Energie Oltenia, a spus că deja un sindicat din Federația Energetica a notificat administrația că va pleca în altă federație. “Este normal ca sindicatele mici să meargă acolo unde își pot reprezenta membrii”, a spus Popescu la Radio Infinit. 

Liderul sindical le spune oamenilor să meargă spre cele două federații mari, pentru că numai așa pot fi reprezentați la negocieri.

Noua lege a dialogului social a modificat pragul de reprezentativitate la nivel de unitate pentru un sindicat la 35% din numărul total de angajați, față de 50% plus unu, conform vechii reglementări. Vor putea exista astfel două sindicate reprezentative la nivelul aceluiași angajator, caz în care negocierea colectivă se va purta cu ambele sindicate.

Dacă totuși sindicatul nu este reprezentativ, negocierea colectivă se va purta cu federația sindicală la care sunt afiliate sindicatele nereprezentative din unitate, dacă aceste sindicate au împreună cel puțin 35% din numărul total de angajați din unitate.

Negocierea colectivă se va purta cu toate sindicatele nereprezentative, în măsura în care nu sunt afiliate la o federație sau nu este împlinit pragul minim al angajaților membri.

 

Vizualizări: 2,046

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: