Anchetă

Primar din PNL Gorj, condamnat definitiv

Primarul liberal din comuna gorjeană Vladimir a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție. Ion Ianăși a fost condamnat la doi ani și nouă luni de închisoare cu suspendare. Acesta nu mai are dreptul să ocupe funcții publice, așa că își va pierde mandatul. Ianăși tocmai ce a fost ales sâmbătă în conducerea PNL Gorj, în echipa noului președinte Ion Iordache.

Faptele au avut loc în 2018. Primarul Ion Ianăşi este acuzat de două fapte de abuz în serviciu, obţinere ilegală de fonduri şi fals intelectual. Dirigintele de şantier a fost trimis în judecată pentru două fapte de complicitate de abuz în serviciu, complicitate la obţinere ilegală de fonduri şi trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Administratorul societăţii comerciale Gatmat Prod, care a executat lucrările de construcţii, a fost găsit vinovat de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la obţinerea ilegală de fonduri şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.  

Peste 250.000 de lei a plătit Primăria Vladimir, pentru lucrările de construcţie la un pod din satul Andreeşti, care face legătura cu biserica din localitate. În realitate, lucrările au fost demarate mult mai târziu. 

„În calitate de primar, cu ştiinţă, a dispus efectuarea plăţii unei facturi din data de 26 noiembrie 2018 în sumă de 268.758 de lei, reprezentând contravaloare servicii execuţie la obiectivul construire pod biserica Andreeşti, comuna Vladimire, deşi aceste servicii şi lucrări nu au fost executate în totalitate, cauzându-se un prejudiciu bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor europene, în sumă de 256. 613 lei, în felul acesta fiind obţinut pentru altul un avantaj patrimonial injust. Mai este cercetat pentru abuz în serviciu pentru că a dispus cu ştiinţă, efectuarea plăţii unei alte facturi fiscale din 26 noiembrie 2018 în valoarea 14.123 lei, reprezentând valoarea servicii dirigenţie de şantier la acelaşi obiectiv, deşi aceste servicii nu au fost efectuate în realitate.(...) 

În calitate de primar, a prezentat Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene documente şi date false privind executarea lucrărilor privind la acel obiectiv finanţat pentru primirea aprobărilor necesare acordării finanţării obţinute conform unui contract încheiat în luna decembrie 2017”, au transmis procurorii.

Contabilul primăriei, Pasăre Daniel Vasile, a fost condamnat la un an și zece luni de închisoare cu suspendare, dirigintele de șantier Popescu Liviu Ion la doi ani și cinci luni de închisoare cu suspendare, la fel omul de afaceri Gheorghe Sucitu. 

Singurul condamnat cu executare este Mielușanu Gheorghe, om de afaceri și subcontractant al lucrării, care a primit trei ani.

Sentința Curții de Apel Craiova din 29 noiembrie este definitivă.

Vizualizări: 3,592

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: