Anchetă

Ambulanță ca un dric. Prefectul cere demisii!

Raportul Corpului de Control al prefectului de Gorj scoate la iveală un management defectuos la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj (SJA). Din 57 de ambulanţe de pe raza judeţului Gorj, 21 au buletinele de verificare periodică expirate, riscul să mori în drum spre spital fiind foarte mare. Reprezentantul Corpului de Control, Daniel Bivolaru, a spus că la acest moment nicio ambulanță din Gorj nu funcţionează normal. Controlul a fost făcut după ce șeful de la Sanepid Gorj, Adrian Dobrin, a murit după ce a fost transportat cu o ambulanță în care s-a ars ventitalorul.

O pagină de defecțiuni sunt înșirate în raportul de control la respectiva ambulanță, perioada vizată fiind din decembrie până în prezent.

Prefectul Corneliu Răducan Morega a declarat că în urma acestui raport se impune demisia managerului SJA. "Citind acest raport, fără să îl aprofundez, prima concluzie este că se impune demisia domnului manager", a spus Corneliu Răducan Morega. 

Ventilatorul a fost declarat defect încă din 4 decembrie 2020, fiind trecut în jurnalul de bord al ambulanţei. Din decembrie 2020 până pe data de 6 martie 2021, ventilatorul apare defect de 4 ori, iar lipsa de oxigen este consemnată de 6 ori. Cablul de alimentare al ventilatorului a fost găsit defect, acesta fiind rupt şi lipit cu bandă izolieră. "Cablul de alimentare (la 12V) al ventilatorului a fost găsit defect, ventilatorul nu încarcă la 12V (cablajele aferente soclului de conectare în ventilator au fost găsite parţial fără izolaţie, fapt ce a dus la crearea unei conexiuni între fire şi implicit crearea unui scurt circuit manifestat prin arderea siguranţei de protecţie de 10A)", se arată în raportul Corpului de Control.

Conducerea SJA Gorj nu a respectat prevederile legale privind verificarea periodică a dispozitivelor medicale din ambulanţă, având obligaţia de a pune în aplicare un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, de a asigura verificarea periodică, întreţinerea şi repararea acestora şi de a asigura un sistem documentat de evidenţă privind dispozitivele medicale, reparate şi utilizate, conform art 933 din legea nr.95/2006. Un alt lucru de condamnat este că, la instruirea personalului medical, privind folosirea ventilatoarelor, au participat doar trei persoane. Mitroi Constantin, managerul SJA, Vîlceanu Dan, director medical şi Nicola Sandica, personalul care lucrează efectiv cu astfel de aparate neavând parte de această instruire. 

În plină pandemie, cu toate locurile de la terapie intensivă ocupate, cu o creştere mare a cazurilor de Covid-19, cu cereri de transfer de la un spital la altul, ambulanţele din Gorj nu funcţionează normal, aducând mai mult a dricuri.

Vizualizări: 3,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: