Anchetă

O deranjează vibrațiile de la banda de cărbune. Ce despăgubiri primește!

O femeie din Gorj a obținut de la Complexul Energetic Oltenia daune morale de 25.000 de lei, pentru că locuiește prea aproape de benzile de căbune și este deranjată de zgomot. Mai mult, compania este obligată să-i dea 273.057 lei cu titlu de despăgubiri pentru casă şi teren. Decizia pronunțată în februarie de Judecătoria Târgu Jiu este cu apel.

Daunele morale de 25.000 lei au fost stabilite doar pentru anii 2017, 2018, 2019. Femeia locuiește în satul Rogojel și s-a plâns de disconfortul produs de cariera minieră din apropiere, “prin difuzarea în atmosferă de suspensii nocive prin zgomotul si vibratiile produse de benzile transportoare”. Speranța Stoian a invocat în instanță și “vibratiile produse de instalațiile de desulfurare si de blocurile energetice, care i-au afectat sănătatea”.

Gorjeanca deține o suprafață de 7.845 mp, o casă de locuit formată din 3 camere, hol si sală, 2 bucătării, un grajd, un fânar, o magazie, precum si un gard împrejmuitor construit din scândură si plasă de sârmă. Pentru toate acestea, CE Oltenia va plăti 273.057 lei, dacă sentința devine definitivă.

Gospodăria este la o distanță de 50 m față de benzile care transporta cărbunele de la carierele miniere Pinoasa si Rosia.

Proprietara gospodăriei a susținut că apa potabilă este infectată, aerul este irespirabil din cauza prafului de cărbune și construcțiile sunt deteriorate, în sensul că prezintă fisuri si crăpături în structura de rezistență și pereți.

Mai mulți vecini ai femeii au fost contactați de companie pentru a fi expropriați, dar ea nu s-a încadrat, deoarece de benzile transportatoare de cărbune o desparte drumul comunal care are o lățime de 6 metri.

Expertizele făcute în dosar au arătat că există depășiri ale pulberilor în atmosferă, dar și a limitei de zgomot permisă de lege.

Instanța a constatat că nu este posibil ca femeia să locuiască în gospodărie, în condiții de viață normală, fără risc de afectare a integrității și sănătății și cu asigurarea limitei normale de confort, atâta timp cât prezența pulberilor de cărbune și a zgomotului peste limitele admise în aerul atmosferic au efecte nocive asupra sănătății oamenilor. 

Vizualizări: 2,731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: