Anchetă

Primarul și viceprimarul au băgat mâna până la cot în buget

Primarul și viceprimarul din comuna gorjeană Plopșoru și-au dat timp de câțiva ani, ilegal, spor de condiții vătămătoare de 15%. Asta a însemnat pentru primar un plus de 1.425 de lei pe lună, iar pentru viceprimar 1.140 de lei peste salariu. Nici măcar Prefectura nu a sesizat ilegalitatea, totul fiind descoperit acum un an și jumătate de Curtea de Conturi. Teoretic, primarul și viceprimarul ar trebui să dea zeci de mii de lei înapoi. Dar, există o practică la instituțiile publice ca totul să fie tergiversat în instanță, până când sumele se prescriu.

Curtea de Conturi a constatat inițial că sporurile au fost luate ilegal în anul 2018. “Astfel, începând cu luna ianuarie 2018, primarul Grigorie Petre a beneficiat, în mod nelegal, de un spor lunar de condiții vătămătoare, în procent de 15%, respectiv 1.425 de lei, cu care a fost majorată indemnizația de 9.500 de lei. Sporul pentru condiții vătămătoare a fost acordat în baza dispoziției ordonatorului de credite nr. 8/26.01.2018, avizată pentru legalitate de secretarul comunei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Și salariul viceprimarului a fost mărit. “În condiții similare, în baza dispoziției primarului nr. 9/26.01.2018, de acest spor a beneficiat și viceprimarul, a cărui indemnizație lunară de 7.600 de lei a fost majorată, în mod nelegal, cu 15%, respectiv cu suma de 1.140 de lei”, mai arată sursa citată.

Deciziile cu sporul de condiții vătămătoare, pe care inspectorii de conturi în consideră ilegal, au fost avizate pentru legalitate de secretarul primăriei și nu au fost contestate nici de Instituția Prefectului Gorj.

Inspectorii au extins controlul și au aflat că nu doar în 2018 a fost dat sporul ilegal. S-a întâmplat din iulie 2017 până în mai 2019. “Rezultă astfel că, în perioada 1 iulie 2017 - 31 mai 2019, persoanele cu funcție de demnitate publică au beneficiat de sporul pentru condiții vătămătoare - 15%, în valoare totală de 57.583 lei”, arată Curtea de Conturi.

Verificările au scos la iveală faptul că și alți salariați au avut venituri peste cele prevăzute în lege. Potrivit legii, niciun funcționar nu poate câștiga mai bine decât viceprimarul, dar regula nu a fost respectată la Primăria Plopșoru. Astfel, secretarul comunei, care a luat și el spor pentru condiții vătămătoare, a câștigat cu 1.118 lei lunar mai mult decât viceprimarul, iar inspectorul cu atribuții financiar-contabile a depășit și el salariul legal cu aceeași sumă. Vorbim fix de cei doi salariați care ar fi putut bloca derapajele financiare ale șefilor primăriei, dar nu au făcut-o. Și casierul a luat salariu în 2018 mai mare decât viceprimarul, inspectorii de conturi stabilind că cei trei funcționari au încasat în plus suma de 93.284 lei.

Toate astea s-au întâmplat și pe fondul unor încasări slabe la buget, Primăria Plopșoru abia reușind să strângă două treimi din taxele și impozitele cetățenilor. În aceste condiții, faptul că localitatea pare încremenită în timp, fără investiții, este o consecință aproape firească.

 

Vizualizări: 7,410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: