Anchetă

Iată cine a făcut, de fapt, planul de un milion de euro pentru restructurarea CE Oltenia

Un milion de euro a costat planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, cu care s-a șters la cur Comisia Europeană. Banii au ajuns la un mare consultant internațional, din ăla de fițe, agreat de finanța mondială. Haideți să vedem împreună cum ne-au calificat băieții în topul celor "și futwți și cu banii luați"! 

Am avut curiozitatea să ne uităm puțin pe cronologie și am văzut că planul a fost trimis la Comisia Europeană pe 29 iunie 2020, la numai cinci zile de la semnarea contractului dintre CE Oltenia și consultant!!!!! Aloooo DNA, MMA sau cum vă mai zice, păi, dacă planul a fost făcut în cinci zile, nu-i clar că a fost premeditată respingerea lui? Aici discutăm de atentat la siguranța națională!!! Serviciile nu sesizează acest aspect? Dacă mai săpăm puțin, lucrurile devin mai evidente! Constatăm că stăm mult mai rău, primul plan de restructurare a fost făcut chiar de CE Oltenia și ne îndrebăm dacă nu cumva alții doar l-au semnat.

 

Nimănui nu îi plac articolele cu prea multe date și cifre, dar nu avem încotro, trebuie să vi le spunem. Urmăriți șirul evenimentelor, fiindcă nu necesită studii la Sorbona, ci doar puțină logică. Deci:

Prima licitație făcută de CE Oltenia pentru elaborarea planului de restructurare a fost anulată pe 8 aprilie. Consultanților li s-a părut mică suma de 2,4 milioane de lei, așa că nu s-a înscris nimeni. (Regie ieftină sub nivelul platoului de la Buftea)

Cei de la Complexul Energetic Oltenia au înțeles mesajul și au reluat licitația pe 15 aprilie 2020, punând la bătaie de această dată suma de patru milioane de lei!!!

De data aceasta au fost doi ofertanți, serviciul scos la licitație fiind “Studiu privind elaborarea Planului de Restructurare si Decarbonare 2020-2025 al CE Oltenia”.

Prima ofertă a fost depusă de ISPE Proiectare și Consultanță, a doua de o asociare având ca lider PricewaterhouseCoopers Management Consultants, care a și câștigat. Din asociere au mai făcut parte Global Industrial Consult, 4C Project Consulting, Ludan Engineering, Pado Group Infrastructures, Energobit Control Systems.

Această din urmă ofertă a fost declarată câștigătoare, pentru suma de 3.989.000 RON. 

Să revenim acum la cronologie. Potrivit datelor de pe portalul de achiziții publice, câștigătorul a fost stabilit pe 25 iunie 2020, iar licitația a fost atribuită pe 9 iulie, dupa termenul de contestații.

Și totuși, contractul dintre CE Oltenia și PricewaterhouseCoopers Management Consultants a fost semnat pe... 24 iunie, deci înainte de atribuirea contractului. Ups!

Tot căutând prin documente, am mai găsit o informație interesantă. Unde?, chiar în documentul Comisiei Europene, care face vâlvă de câteva zile încoace, prin care a motivat decizia privind o investigație aprofundată a planului de restructurare.

Aflăm din respectivul document că “La 29 iunie 2020, România a transmis un prim plan de restructurare pentru CE Oltenia (denumit în continuare „planul preliminar de restructurare”), notificând, de asemenea, în prealabil, intenția sa de a acorda societății CE Oltenia un ajutor pentru restructurare”.

Cu alte cuvinte, planul de restructurare a fost făcut în cinci zile, aici incluzând și traseul de la CE Oltenia la Ministerul Energiei, de la minister la Consiliul Concurenței și de aici la Comisia Europeană. 

Cu tot respectul, băi, mizeriilor, este limpede că, ori planul era deja făcut și consultanții doar l-au semnat, ori a fost făcut la mișto.

Aflăm tot de pe portalul de licitații publice că, pe 26 august, valoarea contractului a fost suplimentată prin act adițional cu 10%, mai exact cu suma de 398.000 lei. Asta este culmea tupeului! Continuăm....

Peste doar câteva zile, mai exact pe 31 august 2020, Consiliul Concurenței a prenotificat Comisiei Europene planul de restructurare. Apare din nou întrebarea pentru ce au mai fost dați acei bani în plus? Să înțeleg că a crescut inflația dijmei către sultani?

Bine, dacă este să fim cârcotași și să ne luăm și după informațiile din presă, nu doar după documente oficiale, vă spunem că ministrul Energiei declara pe 16 iunie 2020 că planul de restructurare a ajuns la minister. Sigur omul nu mințea, întrebarea este, dacă aveau deja planul pe 16 iunie, de ce au mai plătit apoi un milion de euro? Nu vă așteptați la un răspuns, lectura de mai sus certifică sintagma pe care o tot recit de ani buni. Trăim în țara lor, stăpâna țării noastre! Adios.

p.s.: Vom reveni cu date certe despre cine este acest consultant PricewaterhouseCoopers Management și ce afaceri derulează în România. Dar puteți căuta și voi pe google, că nu doare cititul.

Vizualizări: 8,476

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: