Anchetă

Afacere din adeverințele minerilor. Șpaga - 15%!

Conducerea Complexului Energetic Oltenia voia să transforme nevoia de adeverințe de salariat din partea actualilor și foștilor angajați într-o afacere. Și nu orice de afacere, ci una bazată pe o licitație trucată, unde șpaga era de sute de mii de euro. 

Direcția Națională Anticorupție anchetează afacerea propusă de băieți deștepți din energie managerului CE Oltenia, Dan Iulius Plaveti. Care a colaborat cu anchetatorii, dar mai mult de nevoie, nu de grija companiei.

Mii de salariați au avut nevoie de adeverințe de vechime în ultimul an, fie pentru a cere pensionarea, fie pentru a obține recalcularea pensiei. Se știe că firmele de arhivare cer și sute de lei pentru o adeverință, astfel că unii au înțeles că este rost de bani. Mulți bani.

Ion Macovei, unul dintre cei care îi spuneau lui Plaveti ce afaceri să facă și ce afaceri să nu facă, a mers la acesta din urmă și i-a spus că știe o firmă serioasă de profil, Ștefadina, care are contracte inclusiv cu Parlamentul.

Potrivit DNA, Macovei a propus ca directorul general de la Ștefadina să meargă la unitățile CEO, să facă o evaluare a necesarului serviciului de arhivare.

“Pentru achiziționarea serviciului de arhivare, Macovei Ion a specificat că există o lege specială în domeniul arhivelor care permite achiziționarea de către instituțiile publice de servicii de arhivare prin achiziție directă, dacă suma achiziției nu depășește aproximativ 4 milioane de lei. Macovei Ion a propus să fie o achiziție de la CEO pentru partea de resurse umane prin procedura de achiziție directă, până la limita celor patru milioane de lei, urmând ca pentru restul de arhivă CEO să organizeze o procedură de licitație publică”, se arată în documentul DNA.

Să nu credeți că licitația urma să fie pe bune. Același Macovei, spun procurorii, a propus ca pentru procedura de licitație publică, caietul de sarcini să fie întocmit de Ștefadina și însușit de CEO, ca și cum ar fi emis de CEO. scopul urmărit fiind ca Ștefadina să fie câștigătorul licitației prin anumite prevederi din caietul de sarcini.

Plaveti le-a spus procurorilor că i s-a oferit un comision de 15% din valoarea contractelor de achiziție. Adică 300.000 de euro din contractul de două milioane de euro și 120.000 de euro din contractul de 800.000 de euro.

Cum știa că înregistrează, Plaveti i-a întrebat pe șpăguitori dacă nu li se pare prea mult. I s-a răspuns că nu...

Cam asta se întâmplă la CEO, în timp ce minerilor și energeticienilor li se spune că nu sunt bani pentru majorări de salarii.

Vizualizări: 6,343

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: