Anchetă

Afacerile lui Iordache, dezvăluite la "România, te iubesc" de la ProTV

Senatorul în fața căruia ”nimeni nu mișcă în Turceni”. Așa a fost descris latifundiarul Ion Iordache într-un episod al emisiunii “România, te iubesc”, de la Pro TV. Tot aici, i-au fost calculate contractele pe care firma fiului său le are cu statul. Zeci de milioane de lei. 

Reporterii de la Pro TV au trecut și pe la doi primari care au bătut la ușa lui Iordache: la cel din Prigoria și la cel din Urdari. Ambii au dat de înțeles că l-au îmbrățișat pe senatorul PNL pentru că le-a dat bani să facă drumuri ori să bage gaze. În schimb însă ei i-au dat contracte firmei Ydail. Nu a fost nevoie să o mai confirme ei. O arată datele de pe portalul de licitații publice.

Mai întâi, i-a fost descrisă activitatea de traseist politic a lui Iordache: A fost în PDL, apoi a trecut la ALDE, a încercat o negociere și cu PSD, ca în final să fie pus pe liste la Senat de PNL. Pentru scurt timp, a condus partidul lui Ludovic Orban în Gorj, Forța Dreptei, dar s-a întors la PNL.

Două dintre primării au semnat contracte cu YDAIL după ce-au trecut în tabăra lui Iordache. Primăria Prigoria a încheiat un contract de un milion de euro pentru refacerea unui drum.

Lucian Goață, primarul comunei Prigoria: „După câte știți, licitațiile publice se pot câștiga de oricine care are cea mai bună ofertă. Calitate, preț. Dar se poate verifica această achiziție”.

Și în Urdari, comună al cărei primar a bătut la ușa senatorului și a recitat poezii despre cum vrea să facă treabă cu Iordache în comună, Ydail are un contract. Coincidență sau nu. Este un contract pentru modernizarea unui drum, în valoare de 780.000 de euro.

Discuție între primar și reporterul Pro TV:

„Mihai Calotă: Pierdeam 10 milioane de euro, nu mai vedeam eu gaze.

Reporter: Dar ați ajutat și dvs firma copilului să ia un contract?

Mihai Calotă: Ce? Cu ce?

Reporter: Cu YDAIL.

Mihai Calotă: Dacă oamenii își înscriu firmele, eu pot să-i gonesc? Nu”.

Nu-i gonește, dimpotrivă. Îi cheamă să le dea și lucrări prin atribuire directă în valoare de 1,3 milioane lei în ultimii ani. Iordache nu ratează nicio ocazie să se posteze în preajma miniștrilor PNL la care are acces din postura de senator. În ultimii trei ani, firma copilului său a câștigat lucrări finanțate prin programul ”Anghel Saligny” în valoare de 87.503.000 lei, adică 17,5 milioane de euro.

Întrebat despre această situație, senatorul Iordache s-a făcut că nu știe nici ce afaceri are firma fiului său și nici ce bani au obținut cei doi primari de la Guvern după ce le-a promis el susținere. 

 

„Trebuie să cotizeze la nașu’!”

 

Ion Dumitrașcu, fostul primar al orașului Turceni, a făcut declarații halucinante: Iordache controlează tot ce mișcă. „Dar el acum nu mai face afaceri, nu? Ha, ce glumă bună! Asta să spună, că e greu, că nu face afaceri. Păi, el controlează zilnic la firmă, are casa care e a lui YDAIL, nu face afaceri. Controlează pe toată lumea, totul trece prin mâna lui. Deci nimeni nu mișcă în Turceni fără să-i dea el. Firma aia răspunde că are ea, dar trebuie să cotizeze la nașul. Totul e o încrengătură, deoarece ele sunt puii lui. Cum mișcă din front, cum e lichidată, ăsta nu glumește. Nu știu, nu glumește, e foarte dur și nu are empatie, nu are nimic”.

În prezent, firmele familiei Iordache sunt abonate la Primăria Turceni. Sunt contracte prin atribuire directă către YADIL și GREENADEL în valoare de 1,7 milioane lei. La licitație, familia Iordache a primit contracte în valoare de 140 de milioane de lei, adică 28 de milioane de euro.

Senatorul n-a vrut să comenteze prea mult toate aceste încrengături. A fost întrebat inclusiv de ce conduce mașinile Ydail. A răspuns că le are împrumutate. Bună gluma, nu?

Vizualizări: 5,459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Anchetă:

Citește și: