Actualitate

1.425 de MW eliminați din sistem. CEO - 4.456 de locuri de muncă desființate în acest an. Curând, angajați în șomaj tehnic

Proiectele din energie bat pasul pe loc și nici o capacitate nouă nu a fost pusă în funcțiune până în prezent.

În decembrie 2025 este ultimul an în care Complexul Energetic Oltenia mai funcționează cu șapte grupuri de producție pe cărbune. Din 2026, conform PNRR, vor mai exista doar două grupuri energetice, unul la Rovinari și unul la Turceni, cu o capacitate totală de 660 de MW. Dar și acestea vor mai funcționa în rezervă de capacitate, adică vor produce doar dacă Transelectrica va cere în sistem.

La 1 ianuarie 2024, trebuie să mai rămână doar 6744 de angajați din cei 11.200 care lucrează, în prezent, la CEO. Vor fi desființate 4.456 de locuri de muncă în acest an.

”Problema este că România nu are reglementată în piața de energie rezerva de capacitate și, în plus, oamenii care vor lucra la aceste două grupuri vor fi trimiși, practic, în concediu tehnic.

O altă problemă este că lignitul extras și depozitat trebuie ars într-o perioadă relativ scurtă, astfel se depreciază, spun specialiștii din domeniu. Per total capacități în România, PNRR-ul ne obligă ca, în 2026, să scoatem din 1.425 MW, închizându-se producția de la CE Oltenia, Sucursala Electrocentrale Craiova, Govora și Iași. Ce vom pune în loc? Teoretic, ar trebui să punem 1.300 MW pe gaz la CE Oltenia, 735 MW fotovoltaice tot la CE Oltenia, proiecte finanțate din Fondul pentru Modernizare, 935 MW regenerabile și 300 MW în ciclu combinat pe gaze, proiecte finanțate din PNRR. Cei 1.300 MW pe gaze și cei 300 MW în ciclu combinat pe gaze, finanțat tot prin PNRR, ar trebui să intre în funcțiune în iunie 2026, tot teoretic, pentru că, din felul în care se mișcă lucrurile este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.

Dar chiar și așa, rămân 6 luni neacoperite, cu o lipsă din sistemul energetic național de 1.425 MW, în condițiile în care România este deja importator net de energie”, a relatat astăzi Național.ro, menționând că a început numărătoarea inversă pentru gorjeni, și nu numai.

 

Vizualizări: 3,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Actualitate:

Citește și: